Annons
X
Annons
X

”V måste börja göra politik”

Vänsterpartiet måste byta taktik för att vinna väljare. Framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson vill se färre flygblad och demonstrationer. I stället ska partiet ”börja göra politik”, och erbjuda läxhjälp, tjejtaxi och juridisk rådgivning.

Vänsterpartiet måste våga vara populära, tycker framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson.

Vänsterpartiet måste våga vara populära, tycker framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson. Foto: INGVAR KARMHED

Efter Vänsterpartiets förlustval – det femte i följd – tillsattes en framtidskommission, med uppgift att ta reda på hur partiet kan bli en ”relevant politisk kraft för framtiden”.

Förslagen offentliggörs i början av maj, men redan nu har Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson, som leder arbetet, en slutsats klar: Vänsterpartiet måste hitta en ny identitet som går hem på 2010-talet.

– I debatten säger alla, från Fredrik Reinfeldt till Lars Ohly, att full sysselsättning är den viktigaste frågan. När alla säger samma sak blir det svårare att skilja ut sig.

Annons
X

Därför är det dags att byta strategi, förklarar Ida Gabrielsson. Vänsterpartiet ska inte längre enbart ”snacka politik”.

– Vi måste börja göra politik. Inte bara kräva en annan skola, utan ordna läxhjälp för elever. Inte bara prata om utförsäkring, utan hjälpa utförsäkrade med juridisk rådgivning och myndighetskontakter. Inte bara kräva en fritidsgård, utan inse det politiska i att vara den som står för fritidsaktiviteten.

Hon vill att Vänsterpartiet ska uppfattas som en ”fixar-Malte”, den kommunala hjälpreda som byter lampor och spikar upp tavlor åt gamla.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar inte bara om att ha de bästa reformerna, man måste också kunna tonsätta dem på rätt sätt. Det här skulle vara ett bra sätt att bygga upp ett förtroende.

  Vänsterpartiet är sedan länge överens om att prioritera utåtriktade aktiviteter, och lägga mindre tid i parlamentet. Men sådana ”floskler” ställer sig Ida Gabrielsson inte automatiskt bakom.

  – Det handlar också om vad man gör när man står där på gatorna. Man kan inte bara dela sitt flygblad eller ropa i sin megafon, det blir folk inte berörda av. Ibland när man går förbi en antirasistisk demonstration så känns det lite som en kuliss till 70-talet.

  Det fungerar inte att enbart ”säga sanningen”, vänsterpartisterna måste bli bättre på att vara nära människor, förklarar hon.

  – Vi tror att det räcker att vara bäst i klassen, när vi egentligen borde vara populärast på skolgården också.

  Att börja erbjuda läxhjälp eller tjejtaxi eller fritidsaktiviteter kräver en omläggning i partiets organisation, medger Ida Gabrielsson.

  – Men det är egentligen inte så svårt. Man kanske får strunta i det där torgmötet eller den antirasistiska demonstrationen eller interpellation nummer 17, och lägga tiden på att fixa sådana här saker. Kanske får man bättre resultat.

  Förslaget om det nya utåtriktade arbetssättet kommer att finnas med i framtidskommissionens slutrapport, och också diskuteras på Vänsterpartiets kongress i januari nästa år.

  Annons
  Annons
  X

  Vänsterpartiet måste våga vara populära, tycker framtidskommissionens ordförande Ida Gabrielsson.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X