Annons
X
Annons
X

V-ledamot: "Jag mobbades av delar av partistyrelsen"

Konflikten mellan jämställdhet och mångfald finns inte bara inom Miljöpartiet. När Amineh Kakabaveh (V) skrev om kvinnoförtryck i förorten fick hon hård kritik från partistyrelsen.

Turbulensen i MP
Amineh Kakabaveh (V).
Amineh Kakabaveh (V). Foto: TT

Det började med bostadsminister Mehmet Kaplans avgång och fortsatte med avslöjandet att MP:s kandidat till partistyrelsen, Yasri Khan, vägrade ta kvinnor i hand.

Nu växer kritiken mot Miljöpartiet, även inom de egna leden.

Men den infekterade konflikten mellan jämställdhet och mångfald är partiet långt ifrån ensamt om att ha.

Annons
X

Sara Mohammad är debattör och ordförande för Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Hon menar att det rör sig om värderingskrockar mellan sekulära och islamistiska värderingar.

Och att problemet finns inom alla politiska partier.

– Absolut, Miljöpartiet har stuckit ut men det betyder inte att det inte existerar hos andra, säger Mohammad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ofta finns det en ovilja att ta till sig den kunskap som finns och rädsla för att bli kallad rasist och islamofob och förlora röster. Man kan fokusera på beväpnade islamister men inte islamister i slips och kavaj som sitter i riksdag och kommun med samma värderingar.

  När Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh, som grundat feministiska och antirasistiska gräsrotsrörelsen "Varken hora eller kuvad", förra sommaren skrev om det förtryck och våld många kvinnor i förorterna upplever, fick hon hård kritik från sitt eget parti.

  Hon anklagades bland annat för att vara "ryktesspridare".

  – Det som var det absolut värsta var att jag mobbades av både delar av partistyrelsen och en del partitoppar. Man var inne på sociala medier och "lajkade" när någon skrev något negativt om mig, säger hon.

  Hon menar att det är viktigt att vara noggrann med vilken värdegrund en politiker har innan personen tillsätts för ett politiskt uppdrag.

  – Det finns en rädsla och motvilja att ta tag i de här problemen. Man pratar gärna om kvinnors rättigheter, men verkligheten ser annorlunda ut, säger Amineh Kakabaveh.

  – Jag tror det finns en tendens att blanda ihop rasism med kvinnoförtryck, muslimer med islamister. Man vill inte se att människor med annan bakgrund kan vara fundamentalister eller könsrasister. Men det handlar om människors lika värde och kvinnors rättigheter.

  En orsak till att Miljöpartiet hamnat i hetluften är att det är ett relativt ungt parti som inte har samma koll på vilka grundvärderingar partiets medlemmar står för, menar Gulan Avci, ordförande i Liberala kvinnor.

  – I den här ivern att omfamna alla har man också öppnat dörrar som lett till att människor som Kaplans och Khans åsikter fått ta plats. Vi har högt i tak men att inte ställa upp på tanken att kvinnor och män har lika rättigheter är orimlig.

  Trots att Sara Mohammad på Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime uppger att problematiken förekommer i allianspartierna uppger Avci att hon inte har stött på det inom Liberalerna.

  Annons

  Amineh Kakabaveh (V).

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X