Annons

V: Låt äldre slippa krav på omställning

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i spetsen för partiets förstamajtåg i Göteborg. Sjöstedt hotade med att inte backa för ett nyval, om regeringen lägger förslag till riksdagen om marknadshyror och sämre anställningstrygghet.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt i spetsen för partiets förstamajtåg i Göteborg. Sjöstedt hotade med att inte backa för ett nyval, om regeringen lägger förslag till riksdagen om marknadshyror och sämre anställningstrygghet. Foto: Adam Ihse/TT

Vänsterpartiet vill införa en åldersfaktor i sjukförsäkringssystemet, så att kravet på omställning till andra yrken tas bort när man fyller 61 år.

– En gräddfil för undersköterskor och byggnadsarbetare, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Under strecket
TT
Publicerad

Om förslaget genomförs, skulle den över 61 år som inte orkar fortsätta i sitt yrke slippa ta ut pension i förtid. Personen ska, inom sjukförsäkringen, bara prövas mot jobb inom det yrke man redan har.

– Vi har en situation där pensionsåldern ska höjas stegvis uppåt. Samtidigt vet vi att redan i dag ungefär 15 procent inte orkar arbeta fram till pensionsåldern, säger Jonas Sjöstedt på en presskonferens i Göteborg.

Annons
Annons
Annons