Annons

V kritiskt till Ringholms skattepolitik

Vänsterpartiet är kritiskt till finansminister Bosse Ringholms planer på att sänka skatten. - Innan man har återställt sjukförsäkringen, tagit bort den tredje veckan i sjuklöneperioden och höjt taken i socialförsäkringarna bör man vara väldigt försiktig med att tala om skattesänkningar, säger Lars Bäckström, vänsterpartiets gruppledare i riksdagen.

Under strecket
Publicerad

I höstens budgetförhandlingar kommer vänsterpartiet att kräva satsningar på fler jobb. Partiet anser bland annat att det måste bli lättare för kommuner och landsting att anställa. Ett krav från vänsterpartiet är därför att det tillfälliga sysselsättningsstödet till kommuner och landsting ska permanentas. Många människor i arbete är en viktig förutsättning för att sjukersättningen - som sänktes den första juli - ska kunna återställas, konstaterar Ingrid Burman, partiets andre vice ordförande. Återställandet av sjukersättningen är en av de frågor som prioriteras högt av partiet. Ledande partiföreträdare har tidigare sagt sig vara redo att ta strid för att sjukersättningen snabbt ska tillbaka till sin tidigare nivå. Men som SvD tidigare rapporterat ser det nu ut att dröja innan det blir någon höjning; vänsterpartiet ställer inte något ulitmativt krav på att sjukersättningen ska höjas nästa år. Därmed är det oklart när landets sjukskrivna får mer pengar i plånboken.

- Så snart som möjligt. Men jag tror det är väldigt svårt att ange något datum, säger Ingrid Burman. I veckan aviserade finansminister Bosse Ringholm att han vill se en sänkning av inkomstskatten under 2005 och 2006. Men vänsterpartiet anser inte att det finns pengar till en sådan skattesänkning. Det generella skatteuttaget måste ligga kvar på minst nuvarande nivå, enligt vänsterpartiet. Dock vill vänsterpartiet, liksom miljöpartiet, att förmögenhetsskatten ska lindras för småhusägare. Partiet vill också slopa arvsskatten mellan makar och införa lättnader i de så kallade 3:12-reglerna för företagare, för att underlätta generationsskiften.

Annons
Annons
Annons