Annons
X
Annons
X

V-krav på höjd a-kassa

Höjd a-kassa till 90 procent och karensdagarna bort i både a-kassa och sjukförsäkring. Vänsterpartikongressen gjorde ett par rejäla vänstersvängar på söndagen.

V-kongressen fortsatte på den inslagna vägen från igår. Då såg ombuden till att kravet på sex timmars arbetsdag fördes in i valplattformen.

Nu på förmiddagen tog kongressen kliv i samma riktning. Tre tunga motioner har precis antagits. A-kassan ska höjas till 90 procent för 90 procent av löntagarna. Dessutom ska Vänsterpartiet arbeta för att karensdagarna på sikt tas bort helt. Partiet ska också arbeta ”hårt” för att få bort karensdagen i sjukförsäkringen.

Ett annat ekonomiskt tungt krav som kongressen sade ja till är att ett högkostnadsskydd för tandvården ska införas på samma sätt som för sjukvården. Kravet ska prioriteras i samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Annons
X

Vänsterpartiledaren Lars Ohly deklarerade efter besluten att han inte tror att en höjning av a-kassan till 90 procent är möjlig under mandatperioden. De rödgröna har precis i sin ekonomiska vårmotion lagt förslag om att 80 procent av löntagarna på sikt ska ha 80 procent i a-kassa.

– Att komma upp till 90 procent är en kostsam reform som jag inte tror är möjlig på kort sikt, sade Lars Ohly.

Han var däremot mer pigg på att redan nästa mandatperiod, om de rödgröna sitter vid makten, driva frågan om att ta bort karensdagarna i a-kassan och eventuellt också karensdagen i sjukförsäkringen.

S-ledaren Mona Sahlin, besökte på förmiddagen kongressen tillsammans med MP:s språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Hon menade att de beslut om dyrbara reformer som V-kongressen sagt ja till, däribland också sex timmars arbetsdag, inte påverkar samarbetet. Varje partikongress måste få ”drömma sina drömmar”, förklarade hon.

Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomiske talesman, är dock kritisk.

– Det som har skapat krisen i Grekland är den typen av förslag som Vänsterpartiet för fram; mindre arbete och mer betald fritid. Om det här genomförs skulle det leda till en grekisk frossa inom fem-sex år.

Hela grunden för den svenska välfärden är en stark skattebas, argumenterar Carl B Hamilton.

– Vad de gör ju är att de angriper skattebasen, det vill säga arbete. Det kommer att leda till nedskärningar, inte till det som de tror ökade pengar till kommuner och landsting.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X