Annons
X
Annons
X

V-krav om förkortad arbetsdag i valplattform

Kravet på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön skrivs in i Vänsterpartiets valplattform. Ett bakslag för partistyrelsen som har velat tona ned kravet.

”Vi säljer ut får själ”, förklarade ett ombud vid Vänsterpartiets kongress idag på morgonen debatterade arbetstidsfrågan. Mängder av ombud argumenterade för att ett krav om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön bör skrivas in i valplattformen.

– Det sägs att tiden inte är den rätta, men det finns alltid ett svepskäl för att inte införa sex timmars arbetsdag, förklarade Ana Rubin, Skåne.

Hon menade att en arbetstidsförkortning handlar om jämställdhet.

Annons
X

– Vi har många allierade i den här frågan, men framför allt de kvinnor som vet vad slit är, sade Ana Rubin.

Mattias Enroth, Storstockholm, menade att partistyrelsen och riksdagsgruppen agerat odemokratiskt i frågan om arbetstidsförkortning. Han ansåg att de, trots att kravet finns med i partiprogrammet, hela tiden tonar ned frågan (se också SvD från i fredags).

– Gå inte på partistyrelsen när de säger att vi kommer att driva det här ändå. Det är bullshit, hävdade Mattias Enroth.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Riksdagsledamoten Josefin Brink var den som försvarade partistyrelsens linje att inte skriva in kravet i valplattformen.

  – Det råder stor enighet att sex timmars arbetsdag är en viktig fråga som vi ska fortsätta och driva, sade hon.

  Men Josefin Brink och partistyrelsen vädjade till ombuden att prioritera bland de förslag som ska in i valplattformen och bara lägga in sådant som kan förverkligas under mandatperioden.

  – Men vi kommer att arbeta med den här fråga och när det finns ett läge och en styrka då kommer vi att vara där, för den här frågan är väldigt levande hos oss, sade hon.

  Trots denna argumentation beslutade V-kongressen med 121 för och 91 mot att bifalla kravet att arbeta för en arbetstidsförkortning som på sikt ska resultera i sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X