Annons
X
Annons
X

V: Fler med hög inkomst ska betala statlig skatt

Vi kan nu presentera två förändringar av skatterna som vi har kommit överens med regeringen om. Det är viktiga förändringar som leder till 3 miljarder kronor mer till vår gemensamma välfärd och som minskar klyftorna, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, Vänsterpartiet.

Debatten om Vårbudgeten 2017
Det kan inte vara meningen i ett välfärdsland som Sverige, att den som är sjuk ska betala mest i skatt vid samma inkomst, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.
Det kan inte vara meningen i ett välfärdsland som Sverige, att den som är sjuk ska betala mest i skatt vid samma inkomst, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. Foto: Janerik Henriksson/TT, Lars Pehrson

DEBATT | VÅRBUDGETEN

Sverige är som starkast när vi för en politik som gynnar de många och inte bara de som har allra mest. Högern presenterar förslag efter förslag som sänker vanliga människors löner, höjer hyrorna och som samtidigt ger de med stora villor och hus vid havet sänkta skatter och flera avdrag. Vi vill tvärtom ha en ekonomisk politik för jämlikhet där fler är med och bidrar till vårt gemensamma.

Ett samhälle där den som blir av med jobbet inte behöver gå från hus och hem under den tid som det tar att hitta ett nytt jobb. Ett där den som blir gammal och skröplig kan få komma ut regelbundet och höra fågelsången och känna doften av vår.

Där varje liten tjej och kille som behöver det kan få läxhjälp i skolan. Så ser Vänsterpartiets Sverige ut. Det är det vi driver på för när vi förhandlar budget med ­regeringen.

Annons
X

Vi kan nu presentera två förändringar av skatterna som vi har kommit överens med regeringen om. Det är viktiga förändringar som leder till 3 miljarder kronor mer till vår gemensamma välfärd och som minskar klyftorna. 

För det första är vi överens om att fler ska få vara med och bidra lite mer. Förändringen består i att uppräkningen 2018 av inkomstgränsen för att ­betala statlig inkomstskatt, de så kallade skiktgrän­serna, begränsas.

Det innebär att progressiviteten i skattesystemet ökar och att fler personer än annars i de högre inkomst­grupperna kommer att få betala statlig inkomst­skatt. Statens intäkter beräknas öka med 2,7 miljarder kronor att satsa på välfärden och ­andra viktiga samhällsbehov. Personer med ­inkomst under cirka 38 200 kronor i månaden ­berörs inte av förändringen. Det är en vänster­reform som bidrar till ett jämlikare samhälle.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För det andra är vi och regeringen överens om att höja skatten för den som bor utomlands men som får inkomster från arbete i Sverige. Den borgerliga regeringen sänkte denna skatt från 25 till 20 procent. Vi är nu överens om att höja den så att den återigen blir 25 procent.

  Detta berör dem som bor i ett annat land och får inkomster från arbete i Sverige men inte har väsentlig anknytning till Sverige och inte vistas här stadigvarande. Denna förändring bedöms innebära 370 miljoner kronor mer i skatteintäkter årligen från och med 2018.

  Men ökad jämlikhet kräver inte bara att några får bidra mer till det gemensamma, utan också att några andra kan få det bättre. Som vi berättat om tidigare är vi och regeringen därför överens om att sänka skatten för den som lever på sjukersättning.

  Inkomster i form av sjukersättning eller aktivitetsersättning omfattas inte av vare sig jobbskatte­avdraget eller det förhöjda grundavdraget. Det kan inte vara meningen i ett välfärdsland som Sverige, att den som är sjuk ska betala mest i skatt vid ­samma inkomst.

  Det är en vänsterreform som bidrar till ett jämlikare samhälle.

  Sänkningen berör uppskattningsvis 340 000 personer som har sjukersättning eller aktivitetsersättning. Skattesänkningen beräknas bli cirka 1 600 kronor per år vid genomsnittlig kommunalskattesats för personer som fyllt 30 år och som har hel sjukersättning på garantinivå. För dem med högsta möjliga ersättning, och genomsnittlig kommunalskattesats, beräknas skattesänkningen bli cirka 2 500 kronor per år.

  Sverige står inför stora utmaningar de närmaste åren. Konjunkturinstitutet har konstaterat att det kommer att krävas stora skattehöjningar de närmaste åren för att kunna bibehålla det offentliga åtagandet. Samtidigt hör Sverige till de länder inom OECD där ojämlikheten ökat mest under de senaste 20 åren. En viktig förklaring till detta är de stora skattesänkningar som har ägt rum under de ­senaste 10–15 åren. Flera kapitalskatter har sänkts eller helt tagits bort och inkomstskatterna har sänkts kraftigt. 

  Vi behöver öka skatteuttaget för att säkra väl­färdens finansiering. Det behövs investeringar för fler i arbete, goda utbildningsmöjligheter, ökat bostads­byggande och tryggare och mindre stressigt arbetsliv så folk orkar arbeta till pensionen.

  Men vi behöver också öka skatteuttaget för att barnen i förskolan ska kunna få goda utvecklingsmöjligheter där personalen har tid för var och en men också för lek och kreativitet. Sjukvårdens resursbehov är stort. Teknikutvecklingen går snabbt och möjlig­heterna att bota människor ökar. Samtidigt sliter personalen och bär sjukvården på sina axlar.

  Skatteintäkter behövs för välfärden, men också för att jämlikhet har ett värde i sig. Därför är det viktigt att vi har skatt efter bärkraft, vilket ger minskade klyftor och ett samhälle som håller ihop. I dag ökar klyftorna för att de som äger kapital blir rikare och rikare. Vänsterpartiet driver på för ett samhälle där alla människor kan få möjlighet att leva ett gott liv, utan oro för om man kan betala hyran eller elräk­ningen.

  Vi har i förhandlingar med regeringen gjort ekonomin bättre för ensamstående föräldrar, vi har infört avgiftsfri primärvård till de allra äldsta och infört glasögonbidrag till alla barn. Vi har tillsammans med regeringen sett till att välfärden får ett tillskott på 10 miljarder kronor per år. I årets budgetförhandlingar driver vi bland annat på för fler sommarjobb för ungdomar.

  Vänsterpartiet anser att skattesystemet behöver användas för att utjämna klyftor. Därför vill vi bland annat införa en förmögenhetsskatt och progressiv kapitalbeskattning på aktieutdelningar och värdepapper. Där gör regeringen och vi olika bedöm­ningar.

  Vi står upp för en politik för jämlikhet och bättre livsvillkor för vanliga människor. Vi visar i praktiken att det går. Vi har under de här åren lyckats driva igenom bland annat avgiftsfri medicin för barn, avgiftsfri mammografi, fler anställda i äldreomsorgen, investeringsstöd för att öka byggandet av hyresrätter med rimliga hyror. Nu lägger vi sänkt skatt för personer som har sjukersättning på den listan. Så bygger vi en ekonomi för alla, inte bara en liten elit.

  Jonas Sjöstedt

  partiledare Vänsterpartiet

  Ulla Andersson

  ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet

  Annons

  Det kan inte vara meningen i ett välfärdsland som Sverige, att den som är sjuk ska betala mest i skatt vid samma inkomst, skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

  Foto: Janerik Henriksson/TT, Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X