Annons

V: Djupt ingrepp i Greklands suveränitet

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet Foto: Lars Pehrson

Krisen är inte bara Greklands, den handlar om eurons och EU:s framtid. EU har återigen bundit sig vid att fortsätta en åtstramningspolitik som hämmar ekonomisk utveckling och medför en allvarlig social kris i flera länder, skriver Jonas Sjöstedt (V).

Under strecket
Publicerad

Vill EU lösa Greklands kris? När man ser på hur förhandlingarna har hanterats är det osäkert. Det är ingen hemlighet att många av EU:s makthavare skulle vilja pressa den grekiska regeringen så hårt att den tvingas avgå. Högerpolitiker i EU har fått nog av en vänsterregering som inte lyder och som påpekar att ytterligare nedskärningar skulle fortsätta krympa den grekiska ekonomin och dess förmåga att betala av sina skulder. En regering som påpekar att det mesta av stödpengarna gick till bankerna och aldrig nådde det grekiska folket. En regering som lyfter det som alla sansade bedömare – även IMF – kan se, att det kommer att krävas skuldnedskrivningar. Många inom EU vill också statuera exempel med Grekland så att inte växande vänsterpartier på hemmaplan ska få ännu mer kraft.

Den grekiska regeringen hade gjort mycket stora eftergifter gentemot EU redan när förhandlingarna inleddes. De lovade besparingar och privatiseringar. Trots det krävde EU ännu större eftergifter. EU ville se större nedskärningar, privatiseringar som den grekiska staten inte själva kontrollerar och försämringar av arbetsrätten. En klassisk högerpolitik. Det är samma politik som redan har misslyckats, som har krympt den grekiska ekonomin och skapat ett enormt lidande för landets folk.

Annons
Annons
Annons