V: Den med fet plånbok ska inte få gå före

Staten måste sluta skattesubventionera de privata sjukvårdsförsäkringarna, menar Karin Rågsjö och Jonas Lindberg, Vänsterpartiet.
Staten måste sluta skattesubventionera de privata sjukvårdsförsäkringarna, menar Karin Rågsjö och Jonas Lindberg, Vänsterpartiet. Foto: Pressbilder

Borgerliga regionpolitiker vill att svensk sjukvård ska gå i en amerikansk riktning där den som har råd får bättre vård. Vi tycker i stället att den som är sjukast ska få vård först, skriver Karin Rågsjö och Jonas Lindberg, (V).

Under strecket
Publicerad
Annons

Patienter med privata sjukvårdsförsäkringar går före i kön och får snabbare vård – utan att ha större medicinska behov. Det visar en ny rapport från myndigheten Vårdanalys. I coronakrisen blir det extra tydligt hur ojämlikt det är med två olika vårdköer. Vänsterpartiet vill ta bort gräddfilerna i vården. Den som är sjukast ska få vård först, inte den med fetast plånbok. Vi måste sluta ge skattemedel till vårdföretag som låter försäkringspatienter gå före i kön.

Det är främst män i medelåldern med hög utbildning som har en privat sjukvårdsförsäkring, enligt Vårdanalys. Om du är äldre, har nedsatt funktionsförmåga eller ett stort vårdbehov får du inte teckna sjukvårdsförsäkring. Rapporten visar också att patienter med sjukförsäkring får snabb vård, samtidigt som samma vårdföretag låter regionens patienter vänta längre än vårdgarantin tillåter. Friskare och rikare personer går före i kön hos privata vårdgivare.

Annons
Annons
Annons