Annons

V: Britterna sätter ljuset på EU:s stora brister

EU:s makthavare har hittills varit ovilliga att diskutera vad som sker om britterna röstar för att ­lämna EU. Kanske beror det på att man inte vill lyfta fram de realistiska alternativ som finns, efter­som det skulle stärka nej-opinionen, skriver Jonas Sjöstedt (V).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt (V).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Den brittiska folkomröstningen närmar sig. Britterna ska då välja mellan att godta ett medlemskap som omförhandlas eller att lämna EU. Just nu är ledningen stor för sidan som vill lämna. Vad som sker kommer att få stor påverkan på alla oss andra, men ändå är det något som få verkar vilja prata om. Det är hög tid att börja diskutera vad ett brittiskt EU-utträde skulle innebära. En sådan ”Brexit” skulle påverka inte bara oss i Sverige utan hela EU:s framtid.

Diskussionen har hittills främst handlat om villkoren för ett fortsatt omförhandlat EU-medlemskap, men det är hög tid att även diskutera vad som händer om britterna väljer att lämna EU. Stor­britannien är ett land som vi har täta band med, inte minst ekonomiskt och kulturellt. Vi vill slå vakt om de goda relationerna mellan våra länder.

Annons
Annons
Annons