Annons
X
Annons
X

V får igenom högre skatt

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Foto: TT

Fler kommer att få betala statlig inkomstskatt nästa år. Vänsterpartiet har fått med sig regeringen på att inte flytta upp gränsen för när en person ska börja betala statlig inkomstskatt.

Det ger, enligt Vänsterpartiet, cirka 1,7 miljarder mer i skatt i statskassan nästa år än om en sedvanlig uppräkning skulle ha gjorts. V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson menar att de som får betala mer skatt nästa år på grund av den uteblivna uppräkningen har haft en god ekonomisk utveckling och kan avstå en del till förmån för de stora behov som finns i välfärden.

I år får den som tjänar mer än drygt 443 000 kronor om året, motsvarande knappt 37 000 kronor i månaden, också betala en del statlig inkomstskatt. Nästa år kommer fler än i år att ha inkomster som överstiger den gränsen och då får även de betala statlig inkomstskatt.

Annons
X

Regeringen och V är också överens om att en begränsad uppräkning ska ske för 2017. Det ska ge drygt en miljard kronor i högre intäkter än om gränsen hade höjts i normal takt.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen lutar sig så mycket mot Vänsterpartiet i de här frågorna, säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.

– Det här går i rakt motsatt riktning om man vill att människor ska arbeta mer och företag anställa, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Överenskommelsen gäller även för 2017 och 2018 dn.se När ska man betala statlig inkomstskatt? skatteverket.se
  Annons

  Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X