Annons

Uzbekistan har fönstret öppet mot väst

Efter Sovjetunionens upplösning föddes fem nya stater i Centralasien. Det är inte fråga om gamla stater som åter blivit självständiga - Centralasiens karta såg ut på ett helt annat sätt före den ryska kolonisationen. De persisk- och turkspråkiga folken har genom historien levt under inflytande från många håll, bland annat europeisk litteratur. I några artiklar kommer SvD att skildra detta kulturella gränsland mellan Asien och Europa.

Under strecket
Publicerad

Även under sommaren lägger sig nattfrosten över träden i Chatqolbergen. Arbetare breddar nu vägen genom bergen som förbinder Ferganadalen, där en fjärdedel av Uzbekistans befolkning bor, med huvudstaden Tasjkent och resten av landet. På bergspassens marknadsplatser (bilderna till höger) säljer lokalbefolkningen bland annat vildtulpaner.

– Vad gör egentligen Vilgot Sjöman nuförtiden? Vi har inte hört något om honom på länge.
Tio par ögonbryn runt matbordet lyfts lätt förvånat när jag säger att han kastat sig in i den religiösa debatten på den svenske ärkebiskopens sida. Middagssällskapet på Café Bravo i Fergana (uttalas Ferganá) består av målare och poeter. De är lika väl bevandrade i vår kultur som vi är okunniga om deras.

Annons
Annons
Annons