Annons

Utvisad till främmande land: ”Vill bara ta mig härifrån”

I maj 2017 utvisades Hamzeh till Afghanistan – ett land där han aldrig satt sin fot. Han ser ingen framtid i Afghanistan och tänker ofta på tiden i Sverige.

– När polisen hämtade mig var jag på väg till skolan, jag trodde jag skulle ha lektioner som vanligt.

Under strecket
Publicerad

Hamzeh skickades tillbaka från Sverige till Afghanistan i maj 2017. Nu delar han rum med en avlägsen bekant i Mazar-e-Sharif. En gång i veckan går han in till stan för att kunna duscha på ett ställe som är öppet för allmänheten.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 5

När Hamzeh anlände till Afghanistan var det mycket som var nytt: ”Jag kände mig väldigt rädd och stressad och hade till och med svårt med språket eftersom jag pratade med iransk brytning.” Han hade aldrig varit i landet tidigare då han föddes i Iran.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 5

Hamzeh skickades tillbaka från Sverige till Afghanistan i maj 2017: ”Jag var på väg till skolan och trodde jag skulle ha lektioner som vanligt när polisen hämtade mig. Jag berättade att jag är född i Iran och att jag aldrig varit i Afghanistan, men de sa att det står i mina papper att jag är afghan.”

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 5

Sedan Hamzeh skickades till Afganistan delar han rum med en avlägsen bekant i Mazar-e-Sharif. Han har försökt söka jobb, men har bara lyckats få ihop 5 arbetsdagar sedan han kom till Afghanistan.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 5

– Jag saknar den svenska skolan mest av allt. Det var första gången jag fick gå i en riktig skola. Min lärare hette Josefin och jag tyckte mycket om lektionerna i matte, berättar Hamzeh som skickades tillbaka från Sverige till Afghanistan i maj 2017.

Foto: Malin Hoelstad Bild 5 av 5
Efter reklamen visas:
Ensamkommande Hamzeh

MAZAR-E-SHARIF Det blåser kallt och rått när vi väntar på Hamzeh vid universitetet i Mazar-e-Sharif. Det är eftermiddag och studenterna är på väg hem efter dagens lektioner. Hamzeh kunde ha varit en av dem, men hans liv ser annorlunda ut.

Annons
Annons
Annons