Utvärdering av sexköpslag kritiseras

Synen på prostitution är föråldrad – ­utvecklingen på nätet saknas när man utvärderat sexköpslagen, menar kritiker. I går var sista dagen att lämna synpunkter på utredningen som bland annat föreslår skärpta straff. Men frågan om höjda straff avskräcker ifrågasätts.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sexköpsmarknaden har förändrats med internets intåg, men gatuprostitutionen har inte försvunnit. På Brunkebergstorg vid Malmskillnadsgatan pågår handeln för fullt varje kväll.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

Tio år efter att den internationellt uppmärksammade svenska sexköpslagen trädde i kraft utvärderades den i somras. Lagen har varit effektiv var slutsatsen, men en straffskärpning vore önskvärd. Redan då kritiserades utredningen av flera debattörer, bland annat för att man bortsett från sexmarknaden på nätet. Och även bland remissinstanser som haft tills i går på sig att komma med synpunkter finns de som ifrågasätter utgångspunkten.

– Man har tittat på prostitutionsfrågan med samma ögon som alltid och det ger inte en rättvis bild av fenomenet, säger kriminologen Ingrid Lander, en av flera medarbetare på kriminologiska institutionen på Stockholms universitet som deltagit i remissarbetet.

Annons
Annons
Annons