Annons
X
Annons
X

Uttryckte radikala åsikter på nätet

28-åringen som misstänks vara självmordsbombaren är skriven på en ort i Sydsverige, och har uttryckt radikala religiösa åsikter på nätet. Hans vänner säger till Aftonbladet att han blev allt mer religiös och arg.

[object Object]
Bryggargatan i Stockholm på söndagsförmiddagen, där bombmannen sprängde sig till döds under lördagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Mannen som äger den bil som sprängdes i hörnet av Olof Palmes gata och Drottninggatan i lördags är sannolikt också den person som minuterna efter att bilen började brinna sprängde sig själv till döds på Bryggatan. Bilägarens namn är också identiskt med underskriften på det hotmejl som skickades till Säpo strax före bombdåden.

28-åringens pappa säger till Expressen att hans son lämnade hemmet i Sydsverige tidigt i lördags morse i sin bil.

– Vi har försökt ringa min son, men hans mobil är avstängd, säger pappan till tidningen.

Annons
X

Igår hade polisen spärrat av lägenheten där mannen är skriven, som ligger i centrala delarna av en liten ort i södra Sverige.

På sin Facebooksida har 28-åringen uttryckt radikala religiösa åsikter om kriget i Irak, och manat till en bojkott av Danmark. Han statusuppdateringar bestod ofta av böner, och han har laddat upp filmer med islamistiska budskap, skriver Aftonbladet.

I slutet av november skrev mannen på Facebook:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ” Gud ta mitt liv när du bli nöjd med mig ärlighetens ord och handling. Gud jag tillägnar alla mina handlingar till dig. Gud håll mig borta från falskhet”, enligt Expressen.

  Mannen kom till Sverige tillsammans med sin familj i början av 90-talet, från Irak.

  Vänner till mannen säger till Aftonbladet att han hade bra betyg i gymnasiet, spelade basket, tyckte om att dricka öl och hade lätt att träffa tjejer.

  En man som gick i samma klass som 28-åringen på gymnasiet beskriver honom som en person som tog mycket plats.

  – Han var talför, frågade mycket på lektionerna och var högljudd, säger klasskamraten till SvD.

  Men inget i 28-åringens beteende talade för dåden han nu misstänks för.

  – Han uttalade aldrig några extrema åsikter, eller var våldsam, som jag kan minnas. Det är ju alltid svårt att tänka att någon man känt skulle göra något sådant här, men det går ju aldrig att säga vad som kommer att hända med någon efter att man slutat känna dem, säger klasskamraten.

  Efter gymnasiet flyttade mannen till England för att utbilda sig till naprapat. Han har en obetald studiemedelsskuld registrerad. I England gifte han sig och fick två döttrar, men nyligen flyttade han tillbaka till Sverige och nu är han folkbokförd som ogift.

  I mejlet som skickades till Säpo och TT strax innan explosionerna skriver dock mannen om sin hustru, bland annat att han inte kunde berätta som det var för sin hustru eller sina barn. Han ber också familjen om förlåtelse, och ber hustrun att kyssa barnen. ”Säg till dem att pappa älskar dem”, skriver mannen.

  På en internetsajt har han beskrivit sig själv som Sunni-muslim och som ”mycket religiös”. Han skriver också att han vill bosätta sig i ett arabiskt land.

  Enligt vännerna som Aftonbladet talat med blev mannen på senare tid allt mer religiös, men de hade ändå inte trott att han skulle bli självmordsbombare.

  – Jag är så chockad att jag inte vet vad jag ska säga, säger en av dem till tidningen.

  I mejlet som skickades till TT hävdar 29-åringen att han inte tillhör någon organisation, men att han rest till Mellanöstern för jihad, som i islamiskt språkbruk ibland används som beteckning på heligt krig.

  Inkomståret 2009 hade mannen ingen taxerad inkomst, året innan var hans taxerade inkomst drygt 54 000 kronor.

  På söndagen hade en sida skapats på Facebook, där det står att 29-åringen ska vila i frid, och att han dog en hjältes död. I kommentarerna på sidan finns dock många som uttrycker avsky för självmordsbombningen.

  Annons
  Annons
  X

  Bryggargatan i Stockholm på söndagsförmiddagen, där bombmannen sprängde sig till döds under lördagen.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X