Annons

Izas balladMästerlig skildring av svår mor/dotter-relation

Magda Szabó (1917–2007) var en av 1900-talets stora ungerska författare.
Magda Szabó (1917–2007) var en av 1900-talets stora ungerska författare. Foto: IBL

Efter faderns död väljer den beundrade läkaren Iza att flytta sin mamma hem till sig. Men vad ska den åldrade kvinnan ta sig till när det finns hemhjälp som ordnar allt praktiskt och hon inte känner någon i den stora staden? Magda Szabó skildrar mästerligt en svår mor/dotter-relation.

Under strecket
Publicerad

I ”Izas ballad” är det relationen mellan mor och dotter som står i fokus, och romanen vrider sig kring missriktad omsorg, kommunikationsproblem och ouppfyllda förväntningar.

Foto: Geza Tasi

Szabós mest kända roman ”Dörren” filmatiserades 2012, med Helen Mirren i en av huvudrollerna, och vittnar precis som ”Izas ballad” om en särskild lyhördhet för mänskliga relationer.

Foto: TT

Öppningsscenen slår an tonen för romanen. Det hela utspelar sig i 1960-talets Ungern. Ålderstigna mamma Etelka sitter och rostar bröd över öppen eld i sitt hus i den lilla stad där hon är bosatt med sin man. Dottern Iza, som bor i Budapest, har förvisso gett sin mamma en elektrisk brödrost, men mamman är skeptisk mot nymodigheter. När det knackar på dörren är det ett bud som ska förändra allt. Etelkas man, Izas pappa, som har cancer, ligger för döden på sjukhuset.

Efter att begravningen klarats av rycker Iza upp sin mamma ur hennes trygga tillvaro. Hon skickas iväg på vilohem en vecka, medan Iza säljer huset till sin exman, inklusive möbler, husgeråd och husdjur. Sedan installeras mamman i Izas moderna lägenhet i Budapest, där inget blir som det var tänkt för någon av dem. För mamma Etelka fråntas sitt sammanhang och de vardagliga sysslor som var hennes liv – och att ta hand om Izas hem som hon hoppats på, blir det inget av. Det finns en hemhjälp som ordnar allt och Etelka förväntas vara ledig. Men att ensam finna ett sammanhang i den nya storstaden är lättare sagt än gjort.

Annons
Annons
Annons