Annons
X
Annons
X

”Uttalandet är extremt oroväckande"

Jeanette Gustafsdotter, VD för Tidningsutgivarna, reagerar starkt på förra kulturministern Lena Adehlson Liljeroths uttalande i DN om att medierna skulle förtiga sanningen om invandringen.

– Det gör mig väldigt förvånad att denna uppfattning finns på så pass hög nivå, säger Jeanette Gustafsdotter.

Lena Adelsohn Liljeroth och Jeanette Gustafsdotter, VD för Tidningsutgivarna.
Lena Adelsohn Liljeroth och Jeanette Gustafsdotter, VD för Tidningsutgivarna. Foto: TT och Jurek Holzer

I söndagens DNbeskrivs hur Sverigedemokraterna vunnit mark i den välbeställda stadsdelen Östermalm i Stockholm. I artikeln säger före detta M-ledaren Ulf Adelsohn och tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth att de anser att medierna förtiger fakta om invandringen.

Detta leder enligt Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister under Fredrik Reinfeldt, till att folk vänder sig till "andra kanaler", som den främlingsfientliga sajten Avpixlat, som avslöjar etniciteten och identiteten på förövare som har någon form av utländsk bakgrund. Adelsohn Liljeroth brukar själv besöka Avpixlat, "för det är intressant att veta hur de skriver när det varit något våldsdåd." Samtidigt poängterar hon i ett tillägg till intervjun att hon finner Avpixlats "världsbild skrämmande."

Jeanette Gustafsdotter, VD för branschorganisationen Tidningsutgivarna, är förvånad över Adelsohn Liljeroths uttalanden.

Annons
X

– Det är oerhört bekymmersamt. Det finns inga belägg för att medierna döljer sanningen, varken inom vetenskapen eller konkreta exempel.

Jeanette Gustafsdotter jämför med 70-talet, då hon menar att personer på yttersta vänsterkanten saluförde åsikten att medierna gick i kapitalismens ledband och därför inte var att lita på.

– Nu verkar det vara yttersta högern som står för den åsikten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åsikten att medierna förtiger sanningen om invandringen var inget Lena Adelsohn Liljeroth gav uttryck för under sin tid som kulturminister, enligt Jeanette Gustafsdotter, som dock menar att dialogen med medierna var mycket bristfällig.

  – Vi hade väldigt lite kontakt med henne.

  Jeanette Gustafsson menar att vissa grupperingar har planterat konspirationsteorin om mediernas förtigande, och är mycket förvånad över att den fått fäste på så pass "hög nivå".

  – Att sprida rykten på hög nivå är mycket farligt. Ytterst kan det leda till en förtroendekris för medierna. Det är extremt oroväckande.

  Nu behövs en debatt bland publicister om hur man ska hantera ryktena om mediernas förtigande, menar Jeanette Gustafsdotter. Medierna måste också vara tydliga med om vilka resonemang som ligger bakom olika publicistiska beslut, som att inte avslöja en gärningsmans etnicitet.

  – Vi måste förklara att bakom varje beslut finns en ansvarig utgivare som tar ett publicistiskt ansvar.

  SvD har sökt Lena Adelsohn Liljeroth för en kommentar. Hon skriver på sin Facebook-sida att citaten i DN har ryckts ur sitt sammanhang.

  Annons

  Lena Adelsohn Liljeroth och Jeanette Gustafsdotter, VD för Tidningsutgivarna.

  Foto: TT och Jurek Holzer Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X