Annons
X
Annons
X

Uttalandena som chockar Europa

Extremhögern och högerpopulisterna gick starkt framåt i EU:s val till Europaparlamentet. Där samlas nu parlamentariker som gjort sig ökända för sina uttalanden. SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler listar några av dem.

** Marine Le Pen, Frankrike, Front National: **”Jag är ledsen, men de som gärna pratar om andra världskriget, om det nu handlar om ockupation, då kunde man också tala om det här (muslimska bönestunder på franska gator), eftersom det är en ockupation av franskt territorium. Det finns inga pansarbilar, inga soldater, men det är fortfarande en ockupation”. Partiledaren Marine Le Pen har åtalats för hets mot folkgrupp för detta uttalande från 2011. Förra året lyfte EU-parlamentet hennes åtalsimmunitet och fallet kan snart komma upp i en fransk domstol. **Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker.

Foto: CLAUDE PARIS/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

** Marine Le Pen, Frankrike, Front National: **”Jag är ledsen, men de som gärna pratar om andra världskriget, om det nu handlar om ockupation, då kunde man också tala om det här (muslimska bönestunder på franska gator), eftersom det är en ockupation av franskt territorium. Det finns inga pansarbilar, inga soldater, men det är fortfarande en ockupation”.  
Partiledaren Marine Le Pen har åtalats för hets mot folkgrupp för detta uttalande från 2011. Förra året lyfte EU-parlamentet hennes åtalsimmunitet och fallet kan snart komma upp i en fransk domstol.  
**Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker.
** Marine Le Pen, Frankrike, Front National: **”Jag är ledsen, men de som gärna pratar om andra världskriget, om det nu handlar om ockupation, då kunde man också tala om det här (muslimska bönestunder på franska gator), eftersom det är en ockupation av franskt territorium. Det finns inga pansarbilar, inga soldater, men det är fortfarande en ockupation”. Partiledaren Marine Le Pen har åtalats för hets mot folkgrupp för detta uttalande från 2011. Förra året lyfte EU-parlamentet hennes åtalsimmunitet och fallet kan snart komma upp i en fransk domstol. **Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker. Foto: CLAUDE PARIS/AP
Annons
X
Annons
X

** Krisztina Morvai, Ungern, Jobbik: **”De så kallade stolta ungerska judarna borde återgå till att leka med sina pyttesmå, omskurna svansar”. Förstanamnet på ungerska Jobbiks lista till EU-parlamentet är Krisztina Morvai, en före detta människorättsjurist som arbetat inom FN. Hon klär sig gärna i ungersk folkdräkt i plenisalen. Morvai skrev år 2009 ett brev till den israeliske ambassadören i Budapest, apropå stridigheter i Gaza: ”Det enda sättet man kan tala till sådan som du på är på Hamas-sätt. Jag hoppas att ni alla, ni lusinfekterade, smutsiga mördare, mottager Hamas ”kyssar”. **Ungern, Jobbik: **14,7 procent, 3 parlamentariker.

Foto: BELA SZANDELSZKY/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

** Krisztina Morvai, Ungern, Jobbik: **”De så kallade stolta ungerska judarna borde återgå till att leka med sina pyttesmå, omskurna svansar”. 
Förstanamnet på ungerska Jobbiks lista till EU-parlamentet är Krisztina Morvai, en före detta människorättsjurist som arbetat inom FN. Hon klär sig gärna i ungersk folkdräkt i plenisalen. Morvai skrev år 2009 ett brev till den israeliske ambassadören i Budapest, apropå stridigheter i Gaza: ”Det enda sättet man kan tala till sådan som du på är på Hamas-sätt. Jag hoppas att ni alla, ni lusinfekterade, smutsiga mördare, mottager Hamas ”kyssar”.  
**Ungern, Jobbik: **14,7 procent, 3 parlamentariker.
** Krisztina Morvai, Ungern, Jobbik: **”De så kallade stolta ungerska judarna borde återgå till att leka med sina pyttesmå, omskurna svansar”. Förstanamnet på ungerska Jobbiks lista till EU-parlamentet är Krisztina Morvai, en före detta människorättsjurist som arbetat inom FN. Hon klär sig gärna i ungersk folkdräkt i plenisalen. Morvai skrev år 2009 ett brev till den israeliske ambassadören i Budapest, apropå stridigheter i Gaza: ”Det enda sättet man kan tala till sådan som du på är på Hamas-sätt. Jag hoppas att ni alla, ni lusinfekterade, smutsiga mördare, mottager Hamas ”kyssar”. **Ungern, Jobbik: **14,7 procent, 3 parlamentariker. Foto: BELA SZANDELSZKY/AP
Annons
X
Annons
X

** Janusz Korwin-Mikke, Polen, Nya högerpartiet: **”Som monarkist stöder jag att alla blir av med sin rätt att rösta. Kungen ska styra med hjälp av Guds nåd”. Janusz Korwin-Mikke, partiledare för polska Nya Högerpartiet svarar på frågan om det är riktigt att han vill avskaffa kvinnlig rösträtt. Han tillade att kvinnor är mindre intelligenta än män, och att kvinnor vill ha män som är ”längre, starkare och smartare” än de. Janusz Korwin-Mikke vill också förvandla EU-kommissionen till en bordell, avskaffa homosexuella partnerskap och aborträtten och förbjuda handikappade att vistas på offentlig plats. **Polen, Nya högerpartiet: **7,2 procent, 4 parlamentariker.

Foto: ALIK KEPLICZ/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

** Janusz Korwin-Mikke, Polen, Nya högerpartiet: **”Som monarkist stöder jag att alla blir av med sin rätt att rösta. Kungen ska styra med hjälp av Guds nåd”.
Janusz Korwin-Mikke, partiledare för polska Nya Högerpartiet svarar på frågan om det är riktigt att han vill avskaffa kvinnlig rösträtt. Han tillade att kvinnor är mindre intelligenta än män, och att kvinnor vill ha män som är ”längre, starkare och smartare” än de. Janusz Korwin-Mikke vill också förvandla EU-kommissionen till en bordell, avskaffa homosexuella partnerskap och aborträtten och förbjuda handikappade att vistas på offentlig plats.  
 **Polen, Nya högerpartiet: **7,2 procent, 4 parlamentariker.
** Janusz Korwin-Mikke, Polen, Nya högerpartiet: **”Som monarkist stöder jag att alla blir av med sin rätt att rösta. Kungen ska styra med hjälp av Guds nåd”. Janusz Korwin-Mikke, partiledare för polska Nya Högerpartiet svarar på frågan om det är riktigt att han vill avskaffa kvinnlig rösträtt. Han tillade att kvinnor är mindre intelligenta än män, och att kvinnor vill ha män som är ”längre, starkare och smartare” än de. Janusz Korwin-Mikke vill också förvandla EU-kommissionen till en bordell, avskaffa homosexuella partnerskap och aborträtten och förbjuda handikappade att vistas på offentlig plats. **Polen, Nya högerpartiet: **7,2 procent, 4 parlamentariker. Foto: ALIK KEPLICZ/AP
Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  **Nigel Farage, Storbritannien, Ukip: **”Vi vill ha invandring som kontrollerar inte bara kvantitet utan också kvalitet”. Nigel Farage förklarar för radioprofilen James O’Brian varför han inte skulle vilja att det flyttar in en rumänsk familj i huset intill hans – reportern jämförde med att Farages egen fru och barn är tyska. Ukip blev det största partiet i Storbritannien i EU-valet och kommer nu enligt partiledaren att sikta på det nationella valet. **Storbritannien, United Kingdom Independence Party: **27,5 procent, 24 parlamentariker.

  Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS Bild 1 av 1

  Bild 4 av 10

  **Nigel Farage, Storbritannien, Ukip: **”Vi vill ha invandring som kontrollerar inte bara kvantitet utan också kvalitet”. 
Nigel Farage förklarar för radioprofilen James O’Brian varför han inte skulle vilja att det flyttar in en rumänsk familj i huset intill hans – reportern jämförde med att Farages egen fru och barn är tyska. Ukip blev det största partiet i Storbritannien i EU-valet och kommer nu enligt partiledaren att sikta på det nationella valet.  
**Storbritannien, United Kingdom Independence Party: **27,5 procent, 24 parlamentariker.
  **Nigel Farage, Storbritannien, Ukip: **”Vi vill ha invandring som kontrollerar inte bara kvantitet utan också kvalitet”. Nigel Farage förklarar för radioprofilen James O’Brian varför han inte skulle vilja att det flyttar in en rumänsk familj i huset intill hans – reportern jämförde med att Farages egen fru och barn är tyska. Ukip blev det största partiet i Storbritannien i EU-valet och kommer nu enligt partiledaren att sikta på det nationella valet. **Storbritannien, United Kingdom Independence Party: **27,5 procent, 24 parlamentariker. Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS
  Annons
  X
  Annons
  X

  **Udo Voigt, Tyskland, NPD:** ”Vi vill se till att en italienare, fransman, engelsman, irländare och tysk om 50 år fortfarande kan kännas igen som européer, och inte av misstag tas för kineser eller ghananer”. Udo Voigt, partiledare för det nynazistiska Nationaldemokratische Partei Deutschlands, uttalade sig inför EU-valet. När NPD manifesterar på gator och torg bär de fanor med ordet ”Nationalsocialism” på. Partiet, som fick cirka 1 procent av de tyska rösterna, kunde komma in i parlamentet efter att den tyska författningsdomstolen bedömt att den tyska 5-procentsspärren, senare 3-procentsspärren, inte var grundlagsenlig. **Tyskland, NPD: **1 procent, 1 parlamentariker.

  Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS Bild 1 av 1

  Bild 5 av 10

  **Udo Voigt, Tyskland, NPD:** ”Vi vill se till att en italienare, fransman, engelsman, irländare och tysk om 50 år fortfarande kan kännas igen som européer, och inte av misstag tas för kineser eller ghananer”. 
Udo Voigt, partiledare för det nynazistiska Nationaldemokratische Partei Deutschlands, uttalade sig inför EU-valet. När NPD manifesterar på gator och torg bär de fanor med ordet ”Nationalsocialism” på. Partiet, som fick cirka 1 procent av de tyska rösterna, kunde komma in i parlamentet efter att den tyska författningsdomstolen bedömt att den tyska 5-procentsspärren, senare 3-procentsspärren, inte var grundlagsenlig.
**Tyskland, NPD: **1 procent, 1 parlamentariker.
  **Udo Voigt, Tyskland, NPD:** ”Vi vill se till att en italienare, fransman, engelsman, irländare och tysk om 50 år fortfarande kan kännas igen som européer, och inte av misstag tas för kineser eller ghananer”. Udo Voigt, partiledare för det nynazistiska Nationaldemokratische Partei Deutschlands, uttalade sig inför EU-valet. När NPD manifesterar på gator och torg bär de fanor med ordet ”Nationalsocialism” på. Partiet, som fick cirka 1 procent av de tyska rösterna, kunde komma in i parlamentet efter att den tyska författningsdomstolen bedömt att den tyska 5-procentsspärren, senare 3-procentsspärren, inte var grundlagsenlig. **Tyskland, NPD: **1 procent, 1 parlamentariker. Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS
  Annons
  X
  Annons
  X

  **Jussi Halla-aho, Finland, Sannfinnländarna:** ”Parasiterande på skattemedel är ett genetiskt drag hos somalier”. Politikern Jussi Halla-aho, som är fälld för hets mot folkgrupp efter uttalanden om bland annat somalier och muslimer, tar plats i EU-parlamentet. I dag sitter Sannfinländarna i samma partigrupp i EU-parlamentet som det brittiska partiet Ukip och Dansk folkeparti. **Finland, Sannfinnländarna: **13 procent, 2 parlamentariker.

  Foto: JUSSI NUKARI /AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 10

  **Jussi Halla-aho, Finland, Sannfinnländarna:** ”Parasiterande på skattemedel är ett genetiskt drag hos somalier”. 
Politikern Jussi Halla-aho, som är fälld för hets mot folkgrupp efter uttalanden om bland annat somalier och muslimer, tar plats i EU-parlamentet. I dag sitter Sannfinländarna i samma partigrupp i EU-parlamentet som det brittiska partiet Ukip och Dansk folkeparti.  
**Finland, Sannfinnländarna: **13 procent, 2 parlamentariker.
  **Jussi Halla-aho, Finland, Sannfinnländarna:** ”Parasiterande på skattemedel är ett genetiskt drag hos somalier”. Politikern Jussi Halla-aho, som är fälld för hets mot folkgrupp efter uttalanden om bland annat somalier och muslimer, tar plats i EU-parlamentet. I dag sitter Sannfinländarna i samma partigrupp i EU-parlamentet som det brittiska partiet Ukip och Dansk folkeparti. **Finland, Sannfinnländarna: **13 procent, 2 parlamentariker. Foto: JUSSI NUKARI /AP
  Annons
  X
  Annons
  X

  **Bruno Gollnisch, Frankrike, Front National:** ”Vad gäller gaskamrarna så är det upp till historiker att komma överens om huruvida de fanns eller inte”. Front Nationals Bruno Gollnisch talade inför 60-årshågkomsten av befriandet av de judiska fångarna i koncentrationslägret Auschwitz år 2004. Han bötfälldes för kommentaren. 2012 anklagades Golnisch för hets mot folkgrupp efter att i en pressrelease ha talat om ”invasionen av vårt land” – av muslimer. **Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker.

  Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS Bild 1 av 1

  Bild 7 av 10

  **Bruno Gollnisch, Frankrike, Front National:** ”Vad gäller gaskamrarna så är det upp till historiker att komma överens om huruvida de fanns eller inte”. 
Front Nationals Bruno Gollnisch talade inför 60-årshågkomsten av befriandet av de judiska fångarna i koncentrationslägret Auschwitz år 2004. Han bötfälldes för kommentaren. 2012 anklagades Golnisch för hets mot folkgrupp efter att i en pressrelease ha talat om ”invasionen av vårt land” – av muslimer. 
**Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker.
  **Bruno Gollnisch, Frankrike, Front National:** ”Vad gäller gaskamrarna så är det upp till historiker att komma överens om huruvida de fanns eller inte”. Front Nationals Bruno Gollnisch talade inför 60-årshågkomsten av befriandet av de judiska fångarna i koncentrationslägret Auschwitz år 2004. Han bötfälldes för kommentaren. 2012 anklagades Golnisch för hets mot folkgrupp efter att i en pressrelease ha talat om ”invasionen av vårt land” – av muslimer. **Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker. Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS
  Annons
  X
  Annons
  X

  **Jean-Marie Le Pen, Frankrike, Front National:** ”Herr Ebola kan lösa det där på 3 månader”. Front Nationals grundare och partiledare tills 2011, Jean-Marie Le Pen, sade på ett cocktailparty i Marseille i förra veckan att problemet med jordens överbefolkning kunde lösas med den dödliga sjukdomen Ebola. Senare under kvällen sade han att den franska befolkningen riskerade att bli utbytt mot invandrare. Jean-Marie Le Pen är flera gånger dömd för rasistiska och antisemitiska uttalanden, som att nazisternas ockupation av Frankrike under andra världskriget inte var ”särskilt inhuman”. Över 70 000 franska judar var sända till de tyska dödslägren under ockupationen. **Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker.

  Foto: CHRISTOPHE ENA/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 10

  **Jean-Marie Le Pen, Frankrike, Front National:** ”Herr Ebola kan lösa det där på 3 månader”. 
Front Nationals grundare och partiledare tills 2011, Jean-Marie Le Pen, sade på ett cocktailparty i Marseille i förra veckan att problemet med jordens överbefolkning kunde lösas med den dödliga sjukdomen Ebola. Senare under kvällen sade han att den franska befolkningen riskerade att bli utbytt mot invandrare. Jean-Marie Le Pen är flera gånger dömd för rasistiska och antisemitiska uttalanden, som att nazisternas ockupation av Frankrike under andra världskriget inte var ”särskilt inhuman”. Över 70 000 franska judar var sända till de tyska dödslägren under ockupationen.  
**Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker.
  **Jean-Marie Le Pen, Frankrike, Front National:** ”Herr Ebola kan lösa det där på 3 månader”. Front Nationals grundare och partiledare tills 2011, Jean-Marie Le Pen, sade på ett cocktailparty i Marseille i förra veckan att problemet med jordens överbefolkning kunde lösas med den dödliga sjukdomen Ebola. Senare under kvällen sade han att den franska befolkningen riskerade att bli utbytt mot invandrare. Jean-Marie Le Pen är flera gånger dömd för rasistiska och antisemitiska uttalanden, som att nazisternas ockupation av Frankrike under andra världskriget inte var ”särskilt inhuman”. Över 70 000 franska judar var sända till de tyska dödslägren under ockupationen. **Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker. Foto: CHRISTOPHE ENA/AP
  Annons
  X
  Annons
  X

  **Mario Borghezio, Italien, Lega Nord:** ”Det här är en bongabonga-regering. Kyenge vill införa sina stamtraditioner från Kongo. Är hon italienare? Hon ser ut som en bra hemmafru, inte en minister”. EU-parlamentarikern från italienska Lega Nord sparkades ut ur EU-parlamentets ”värstinggrupp”, Gruppen för Frihet och demokrati i Europa (EFD), där bland annat Dansk folkeparti och brittiska Ukip ingår, efter dessa kommentarer om Italiens integrationsminister Cecile Kyenge som har rötter i Kongo. Mario Borghezio sa också förra året att en del av den norske terroristen Anders Behring Breiviks idéer var utmärkta. Han blev i söndags omvald och ska sitta 5 år till i EU-parlamentet. **Italien, Lega Nord: **6,5 procent, 5 parlamentariker.

  Foto: FRANK AUGSTEIN/AP Bild 1 av 1

  Bild 9 av 10

  **Mario Borghezio, Italien, Lega Nord:** ”Det här är en bongabonga-regering. Kyenge vill införa sina stamtraditioner från Kongo. Är hon italienare? Hon ser ut som en bra hemmafru, inte en minister”. 
EU-parlamentarikern från italienska Lega Nord sparkades ut ur EU-parlamentets ”värstinggrupp”, Gruppen för Frihet och demokrati i Europa (EFD), där bland annat Dansk folkeparti och brittiska Ukip ingår, efter dessa kommentarer om Italiens integrationsminister Cecile Kyenge som har rötter i Kongo. 
Mario Borghezio sa också förra året att en del av den norske terroristen Anders Behring Breiviks idéer var utmärkta. Han blev i söndags omvald och ska sitta 5 år till i EU-parlamentet.  
**Italien, Lega Nord: **6,5 procent, 5 parlamentariker.
  **Mario Borghezio, Italien, Lega Nord:** ”Det här är en bongabonga-regering. Kyenge vill införa sina stamtraditioner från Kongo. Är hon italienare? Hon ser ut som en bra hemmafru, inte en minister”. EU-parlamentarikern från italienska Lega Nord sparkades ut ur EU-parlamentets ”värstinggrupp”, Gruppen för Frihet och demokrati i Europa (EFD), där bland annat Dansk folkeparti och brittiska Ukip ingår, efter dessa kommentarer om Italiens integrationsminister Cecile Kyenge som har rötter i Kongo. Mario Borghezio sa också förra året att en del av den norske terroristen Anders Behring Breiviks idéer var utmärkta. Han blev i söndags omvald och ska sitta 5 år till i EU-parlamentet. **Italien, Lega Nord: **6,5 procent, 5 parlamentariker. Foto: FRANK AUGSTEIN/AP
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X