Annons

Uttalandena som chockar Europa

Extremhögern och högerpopulisterna gick starkt framåt i EU:s val till Europaparlamentet. Där samlas nu parlamentariker som gjort sig ökända för sina uttalanden. SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler listar några av dem.

Under strecket
Publicerad

** Marine Le Pen, Frankrike, Front National: **”Jag är ledsen, men de som gärna pratar om andra världskriget, om det nu handlar om ockupation, då kunde man också tala om det här (muslimska bönestunder på franska gator), eftersom det är en ockupation av franskt territorium. Det finns inga pansarbilar, inga soldater, men det är fortfarande en ockupation”. Partiledaren Marine Le Pen har åtalats för hets mot folkgrupp för detta uttalande från 2011. Förra året lyfte EU-parlamentet hennes åtalsimmunitet och fallet kan snart komma upp i en fransk domstol. **Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker.

Foto: CLAUDE PARIS/APBild 1 av 1
** Marine Le Pen, Frankrike, Front National: **”Jag är ledsen, men de som gärna pratar om andra världskriget, om det nu handlar om ockupation, då kunde man också tala om det här (muslimska bönestunder på franska gator), eftersom det är en ockupation av franskt territorium. Det finns inga pansarbilar, inga soldater, men det är fortfarande en ockupation”.   
Partiledaren Marine Le Pen har åtalats för hets mot folkgrupp för detta uttalande från 2011. Förra året lyfte EU-parlamentet hennes åtalsimmunitet och fallet kan snart komma upp i en fransk domstol.   
**Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker.
** Marine Le Pen, Frankrike, Front National: **”Jag är ledsen, men de som gärna pratar om andra världskriget, om det nu handlar om ockupation, då kunde man också tala om det här (muslimska bönestunder på franska gator), eftersom det är en ockupation av franskt territorium. Det finns inga pansarbilar, inga soldater, men det är fortfarande en ockupation”. Partiledaren Marine Le Pen har åtalats för hets mot folkgrupp för detta uttalande från 2011. Förra året lyfte EU-parlamentet hennes åtalsimmunitet och fallet kan snart komma upp i en fransk domstol. **Frankrike, Front National: **27,5 procent, 24 parlamentariker. Foto: CLAUDE PARIS/AP
Annons
Annons
Annons