Annons
X
Annons
X

Utställning med lik till Sverige

För första gången kommer Body Worlds visas upp i Sverige. Men trots att utställningen visar upp lik och kroppsdelar och har orsakat rabalder utomlands kommer Tom Tits experiment inte att höja säkerheten.

[object Object]
Utställningen Body Worlds när den visades i Seoul, Sydkorea. Foto: AP

Runt 15 hela kroppar och en stor andel hjärtan, lungor och andra kroppsdelar kommer att visas upp när anatomiprofessorn Gunther von Hagens utställning Body Worlds ställs ut på Tom Tits experiment i Södertälje i juli.

Björn Edlund, vd, säger sig förstå och respektera de som kritiserar Body Worlds för att bryta mot griftefriden. Men motståndet har blivit allt mindre under de senaste tio åren, så det finns inga planer på att öka säkerheten för utställningens skull.

– Den har inte utsatts för skadegörelse eller annat under alla år. Det var främst i början som folk blev upprörda, säger Björn Edlund.

Annons
X

När utställningen kom till London för tio år sedan stötte den på kritik från bland annat Tory-politikern Teddy Taylor som ifrågasatte att vanliga människor skulle uppskatta att se döda människor, skriver
the Guardian i en artikel från 2002.

Men snart visade det sig att Teddy Taylor hade fel. Utställningen fick de högsta besökssiffrorna i London när museerna öppnades efter juluppehållet 2003, och 60 personer erbjöd sig att donera sina kroppar, trots att Gunther von Hagens tidigare hade kritiserats för att även ha obducerat en kropp offentligt, skrev dåvarande nyhetsbyrån Pressens Mediaservice.

Av sina främsta kritiker har Gunther von Hagens kallats för en samtida Frankenstein. Andra forskare som jobbar med anatomi har ogillat de spektakulära aspekterna av utställningen och författaren och numera nobelpristagaren Günther Grass har liknat von Hagen vid den nazistiska doktorn Josef Mengele.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trots detta uppskattar Gunther von Hagens all uppmärksamhet, eftersom han anser att det ger fler besökare till utställningen, skriver Guardian i artikeln från 2002. Själv säger han att han vill
  ”demokratisera anatomin”och ser sig själv som en konstnär i likhet med Leonardo da Vinci som också studerade döda kroppar.

  – Jag vill göra döden livskraftig igen. Utställningen är den plats där döda och levande möts, säger han, och säger att många uppskattar att se hur kroppar ser ut inifrån och att det ger mer respekt även för den egna kroppen.

  Juridiken kring liken har krävt åtskilligt juridiskt arbete, som att kontrollera att kropparna har en fastställd identitet, men att de ändå är omöjliga att känna igen vilka personer de en gång var. Alla kropparna i utställningen på Tom Tits ska också vara donerade till Gunther von Hagens vetenskap, enligt Björn Edlund.

  – Jag har ställt det som krav att de ska vara donerade till det här specifika ändamålet, säger han.

  Till skillnad från hur utställningarna med lik har sett ut i en del andra läner är den som visas på Tom Tits inriktad på hälsa.

  – Det är väldigt viktigt för oss att ha den vinkeln, annars hade utställningen aldrig varit aktuell för oss, säger Björn Edlund.

  Förutom hjärtan, en rökares lungor, och hur kroppen blir efter ett långvarigt sockermissbruk visas även hur leder och muskler påverkas av idrottsskador.

  Gunther von Hagens har själv tagit fram metoden att konservera lik genom att ersätta vätskan i kroppen med plast och hans lik har turnerat runt i världen sedan 1996. En del av kropparna eller kroppsdelarna på Tom Tits har varit med sedan i början av 2000-talet, tror Björn Edlund.

  Utställningen på Tom Tits är avgränsad från resten av utställningarna och det ska inte gå att hamna där utav en slump. Det är för att alla ska kunna välja om de vill se utställningen eller inte. Body Worlds är bara tillåten för barn från 12 års ålder och då med vuxens sällskap. Även barn i tretton-, fjorton-års åldern rekommenderas att gå dit tillsammans med någon vuxen.

  – Det är för att det kan vara många frågor som väcks, och det är precis vad vi vill åstadkomma. Utställningen visar hur lika vi är under ytan. Den suddar effektivt ut alla yttre attribut som ras och klass. Det är fascinerande att se utställningen utifrån det perspektivet, säger Björn Edlund.

  Annons
  Annons
  X

  Utställningen Body Worlds när den visades i Seoul, Sydkorea.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X