Annons

Anna Carlstedt:Utställning kastar nytt ljus över brytningstid

Vad hände egentligen i Frankrike runt år 1500? En gigantisk utställning på Grand Palais i Paris försöker ge svar på frågan genom att visa konst från övergången mellan medeltid och renässans.

Under strecket
Publicerad

När nu den senaste Harry Potter-filmen kopplat sitt grepp om världen är det väl bara att kapitulera, även om våra skäl att se den kanhända varierar efter ålder och intressen. Många betalar gärna biobiljetten bara för att få njuta av den skaparglädje som ligger bakom slottet Hogwarts och dess omgivningar. Själv bara måste jag se om gobelängerna i elevhemmet Gryffindors sällskapsrum fortfarande föreställer den franska tapetsviten ”Damen med enhörningen” (La dame à la licorne), ett av våra mest berömda konstverk från medeltiden. Eller var det renässansen? En knivig fråga som fransmännen själva inte lyckats bena ut till dags dato och som nu står i centrum för en gigantisk utställning i Paris.

”Damen med enhörningen” består av sex vävda tapeter som alla har samma centrala motiv medan detaljerna varierar: i en oval trädgård flankeras en ung adelsdam av en enhörning och ett lejon. Fem av tapeterna anspelar på våra sinnen; smak, hörsel, syn, lukt och känsel. Den sjätte är mera gåtfull med sin inskription a mon seul desir – till min enda önskan – och har gett upphov till en rad tolkningar genom århundradena. Man vet inte säkert vem som är mästaren bakom dessa utsökta textilier som inspirerar konst och populärkultur än idag. Intresset steg ytterligare när författarinnan Tracy Chevalier häromåret ägnade en bästsäljande roman åt historien bakom verkets möjliga tillkomst.

Annons
Annons
Annons