Annons

Röd majoritet i valet: ”En ny riktning för Danmark”

Allt pekar på att Socialdemokratiets Mette Frederiksen blir Danmarks nya statsminister.
Allt pekar på att Socialdemokratiets Mette Frederiksen blir Danmarks nya statsminister. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT

Det röda blocket får en knapp majoritet i det danska valet och det mesta pekar på att Socialdemokratiets Mette Frederiksen blir nästa statsminister.

– Ni har röstat, ni har bestämt er och enats om ett nytt folketing. Ni har valt en ny riktning för Danmark, säger Frederiksen inför jublande partikamrater på partiets valvaka.

Under strecket
Daniel Kihlström / TT
Uppdaterad
Publicerad

Dansk Folkeparti tappar runt varannan väljare. Här är ledaren Kristian Thulesen Dahl under valkvällen.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT Bild 1 av 5

Troels Bjørn Thorn säger till TT att han förväntar sig spännande veckor efter valet. Här får han hjälp av döttrarna Agnes och Ella när han röstar i Köpenhamns rådhus.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 5

Väljaren Mette Schou säger till TT att hon tycker sig se ett ökat politiskt engagemang bland unga – fler följer med, fler tar ställning och fler kräver handling. För henne var klimatfrågan viktigast.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 5

Jinesh Gin har låtit bli att rösta i tidigare val, men nu tyckte han att det var viktigt. Klimatfrågan var avgörande för honom, säger han till TT vid vallokalen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 5

Valsedlar stoppas i valurnan i Sundby idrottshall i Köpenhamn.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 5 av 5

Danmark går mot ett regeringsskifte. Det röda blocket blir större än det blå och ser därtill ut att få ett äss inför regeringsförhandlingarna i form av en majoritet.

– Men det blir ingen ny regering under de första två veckorna, det är jag helt säker på. Det kommer att dra ut på tiden, säger Drude Dahlerup, dansk samhällsdebattör och professor emerita i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till TT.

Annons
Annons
Annons