Annons
X
Annons
X

Utspel utan direkt lyft

Alliansens alla resor och utspel om olika budgetnyheter har hittills inte gett något avtryck i väljaropinionen. SvD/Sifos septemberbarometer visar också att Kristdemokraterna ligger kvar under riksdagsspärren för fjärde mätningen i rad medan Centern ligger just över. Samtidigt tangerar Sverigedemokraterna sitt rekord på 7,2 procent.

(uppdaterad)

SD-REKORD

I dag är det exakt två år kvar till nästa val och det är egentligen inte mycket som skiljer blocken. De rödgröna partierna leder fortfarande över den borgerliga alliansen med 4,2 procentenheter, men gapet har minskat de senaste månaderna. Och nu krävs det bara att omkring 120 000 väljare byter block så är det återigen helt jämnt.

I dagens mätning finns inga statistiskt säkra förändringar. Men det innebär samtidigt att alliansregeringens alla utspel de senaste veckorna inte imponerat på väljarna. Man har åkt land och rike runt och presenterat den ena satsningen efter den andra på exempelvis infrastruktur och forskning utan att få något opinionslyft.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –När det inte är valår brukar förändringar i opinionen ske mer långsamt om det inte är negativa nyheter förstås. Då reagerar väljarna direkt, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

  Annons
  X

  –Så i det här läget är det nog för tidigt att se några effekter av alliansens plan att läcka ut sin budget i förväg på olika områden. Men förmodligen överskattar man möjligheterna att skaffa sig bra siffror genom alla utspel, tillägger han.

  Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är inne på samma spår. Det är svårt att bedöma effekterna kortsiktigt.

  –Det är säkert så att opinionsstrategerna motiverat det här upplägget av alla budgetnyheter med att man ska få utdelningen bland väljarna. Om det var meningen att siffrorna skulle lyfta har man gjort en felbedömning, men kanske räckte det inte till annat än att bromsa en nedgång i opinionen, säger Tommy Möller.

  Men det som kan vara viktigare för regeringen på sikt är att man nu förmedlar bilden att man brutit dödläget och att det inte finns några sprickor i alliansen.

  –Med en så här expansiv budget kan man ta knäcken av beskyllningarna om att man är en trött och handlingsförlamad regering som bara förvaltar det man redan gjort. Och med partiledarnas resor kablas det ut bilder på de fyra partiernas samhörighet, säger Tommy Möller.

  Kristdemokraterna får 3,8 procent och med det resultatet om två år åker man ur riksdagen. Centern står och stampar på drygt 4 procent och efter första året som partiledare har Annie Lööf inte lyckats få partiet att lyfta. Hösten 2014 kan båda par- tierna behöva taktikröster från Moderaterna för att klara sig kvar i riksdagen.

  –KD har nu en lång period med dåliga siffror och lyckas inte vända på det. Man behöver en tydlig fråga som är viktig för väljarna och som bryter av mot Moderaterna, men man ser inga tendenser till att de ska hitta det. Man ger ett för snällt intryck, helt enkelt, när man i stället borde vara den besvärliga länken i alliansen, säger Toivo Sjörén.

  Sverigedemokraterna får den här gången 7,2 procent, vilket är en tangering av deras toppnotering från december 2010. Här är det också tydligt att det främst är männen som attraheras av SD med 9,5 procent manliga väljare mot 4,8 procent kvinnliga.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X