Annons
X
Annons
X
Vin & Mat
Recension

Restaurant J Utsökt vid vattnet

Det här är en sommarpärla som inte enbart lever på sitt läge utan även serverar utmärkt mat. Proffsig personal serverar vällagad mat av fina råvaror från gotländska gårdar.

[object Object]
På Restaurant J serverar proffsig personal utmärkt mat gjord på fina råvaror, ofta från Nobis gårdar på Gotland. Foto: LARS PEHRSON

Restaurant J

Typ
Mellanklass
Kontakt
Augustendalsvägen 52, Nacka strand

Tel 08-601 30 25 Öppet: Mån–fre 11.30–23, lör–sön 12–23 Varmrätter: 155–450 kr

Betyg: 5 av 6

Restaurant J vid Nacka strand har ett toppenläge oavsett väderlek. Om det är soligt och varmt sitter man på den rymliga uteserveringen – på första parkett för att studera de förbipasserande båtarna. Och skulle vädret vara sämre, så att man föredrar att sitta inomhus, så ger ändå den fria sikten genom stora glasfönster en känsla av närhet till vattnet.

Så det är inte så konstigt att restaurangen snart blir fullsatt även om sommarkvällen är sval. Här avslutar arbetskamrater en sista konferensdag före semestern, kanske efter en gemensam båttur från Slussen. Vid andra bord möts flera generationer för en familjemiddag, kompisgäng av varierande storlek träffas för att äta något gott och hit tar man också gärna utländska besökare för att visa upp en vacker Stockholmsvy med Carl Milles skulptur av Gud Fader som blickfång.

Restaurant J är en del av Nobiskoncernen, där bland annat även Operakällaren, Café Opera och Stallmästaregården ingår. Numera har koncernen också sina egna leverantörer av bland annat kött, grönsaker och ägg från Gotland, som ingår i samlingsnamnet Nobis gårdar och ska vara en garanti för kvalitet och spårbarhet. I det här köket sneglar man inte åt några tillfälliga trender utan serverar klassiskt goda smaker av utmärkta råvaror.

Annons
X

Den gröna sparrisen från de egna gårdarna ackompanjeras av brynt vispat smör och ges en intressant lätt smakbrytning av en gnutta honung. Även råbiffen är av egen produktion och har tack och lov aldrig varit i närheten av en köttkvarn utan är exemplariskt finhackad. Den som har svårt att bestämma sig för förrätt kan låta köket välja ut fyra miniportioner, som vid vårt besök bestod av en bit jungfrulax, strömmingsfilé med kapris, Skagen samt råbiff med pepparrotskräm.

Lammkorven och lammfärsbiffarna från Nobis gårdar har spännande kryddning och serveras med ljummen potatissallad och bbq-sås. Fisk- och skaldjursgrytan innehåller flera sorters sjömat men skulle må bra av något mindre av de söta rotfrukterna.

De färska jordgubbarna med ljuvlig ekologisk vaniljglass från Lejonet & Björnen är ett säkert kort på efterrättssidan. Men den som vill pröva något lite mer spännande väljer kanske hellre cheesecaken med en smakmättad sås på rabarber och hallon.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Personalen är proffsig och påläst och ger gärna överraskande, men utmärkta, dryckestips. Men som på så många andra populära sommarrestauranger gäller att när trycket på uteserveringen är riktigt högt har bemanningen svårt att räcka till.

  Annons
  Annons
  X

  På Restaurant J serverar proffsig personal utmärkt mat gjord på fina råvaror, ofta från Nobis gårdar på Gotland.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X