Utsläppen på ny rekordnivå

Världens utsläpp av koldioxid fortsätter att slå rekord. Nya siffror för 2005 visar att utsläppen ökade med cirka tre procentenheter jämfört med året innan. USA ligger i topp, tätt följt av Kina. Men experter menar att Kinas utsläpp i själva verket kan vara större än USA:s redan nu.

Under strecket
Publicerad
Annons

Människans förbränning av kol, olja, naturgas och andra fossila bränslen är 15 gånger så stora nu som de var i början av 1900-talet. Snabbaste ökningen har skett sedan 1950-talet.
Förra året tillfördes atmosfären 29 miljarder ton koldioxid som bildats vid fossil förbränning. Siffrorna är sammanställda av miljöorganisationen Earth Policy Institute i Washington som hämtat uppgifterna från det amerikanska energidepartementet och oljebolaget BP.

Earth Policy Institute konstaterar att bara fyra länder står för hälften av de globala utsläppen: USA, Kina, Ryssland och Japan. I den officiella statistiken är det USA som toppar listan, men Karl Hallding, expert på Kina och miljö vid Stockholm Environment Institute, tvivlar på att Kinas statistik stämmer med verkligheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons