Annons

”Utskälld reform i själva verket effektiv”

I finansministerns budgetlunta finns sänkta arbetsgivaravgifter för unga med som reformförslag, vilket väckt debatt.
I finansministerns budgetlunta finns sänkta arbetsgivaravgifter för unga med som reformförslag, vilket väckt debatt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Borgerliga opinionsbildare och politiker kritiserar sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga. Men reformen är effektiv, speciellt när arbetslösheten bland unga och utrikes födda nu ökar snabbt, skriver professor Sven-Olov Daunfeldt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Pressbild

Regeringen lanserade i sin höstbudget att arbetsgivaravgifterna för unga tillfälligt ska sänkas. Förslaget motiveras med att Sverige, till följd av covid-19-utbrottet, är inne i sin värsta kris sedan början av 1990-talet. Pandemin slår hårt mot de företagare som är verksamma inom de ungdomsintensiva tjänstebranscherna, till exempel detaljhandeln och besöksnäringen. Ingångsjobb blir nu utgångsjobb. Utfallet är en accelererande arbetslöshet bland unga och utrikes födda.

Trots pandemins strupgrepp om företagarna rasar ett flertal borgerliga skribenter mot förslaget att sänka arbetsgivaravgiften för unga. Den politiska oppositionen verkar också överväga att göra upp med Vänsterpartiet för att stoppa sänkningen. Utspelen baseras på uppfattningen att den tidigare sänkningen år 2007 skapade få arbetstillfällen och att ”kostnaden” per jobb uppgick till över 1 miljon kronor. Reformen anses därför vara ineffektiv och kostsam.

Annons
Annons
Annons