X
Annons
X

”Sveriges bästa” – nu går stjärnkrogen i konkurs

"Ett livsverk" i kras. Hyllad av Michelinguiden och kritiker – men nu lägger restaurang Esperanto och dess systerrestauranger Imouto och Shibumi ner.

– Den tyngsta biten var igår när vi berättade för personalen att de skulle förlora sina jobb, säger Sayan Isaksson till SvD.

Läs mer om Krogguiden
Restaurangen Esperanto som den såg ut under ett besök av SvD:s Krogguiden 2015.
Restaurangen Esperanto som den såg ut under ett besök av SvD:s Krogguiden 2015. Foto: Tomas Oneborg

Efter 13 år serverade den hyllade restaurangen Esperanto i går sin sista måltid, någonsin.

I dag är lokalen tom och tyst, sånär som på ett par medarbetare som sitter och fyller i konkursansökan.

– 13 år är lång tid det är verkligen mycket känslor nu. Det här kommer ta ett tag att ta in, säger Nobelkocken Sayan Isaksson som drivit Esperanto sedan öppnandet.

Annons
X

Styrelsen till krogen Esperanto kom under torsdagen med beskedet att företaget sätts i konkurs. Något som innebär att restaurangen Esperanto samt dess systerrestauranger Imouto och Shibumi kommer ha stängt från och med torsdagen.

Konkursbeslutet innebär även att de planerade sommarrestaurangerna, "Sommarsalongen" och "Shibumis Backyard BBQ", som skulle ha öppnat tisdag 26 juni, inte blir av.

Sayan Isaksson berättar att situationen varit tuff en längre tid men att det varit först den senaste veckan som situationen blev kritisk.

– Vår säsong har varit minst sagt svajig. Det är svårt att säga vad det beror på exakt, men det har helt enkelt varit för lite folk. Vi gjorde vad vi kunde för att undvika detta så det har varit ganska tufft, säger han.

Esperanto utsågs åren 2016 och 2017 till Sveriges bästa krog av restaurangguiden White guide och både Esperanto och Imouto har en stjärna i den prestigefyllda Michelinguiden. Men någon andra stjärna blev det aldrig.

Kan beslutet beror på att ni aldrig fick den där andra stjärnan?

– Det har jag faktiskt inte tänkt på förrän nu, men det är klart att det kunde varit något som hade attraherat mer folk.

Men trots konkursen säger Sayan Isaksson att han inte ser detta som ett livsverk som går i graven:

– Det är inget som begravs, även om lokalen kommer att försvinna så kommer jag att bära med mig alla de erfarenheter jag fått under tiden med Esperanto.

Vad kommer du göra nu – lämnar du krogvärlden?

– Nej jag kommer inte att byta bransch, jag älskar mat och det här jobbet. Just nu kommer jag att ta det lugnt ett tag och ägna mig mer åt mitt projekt Nu på matscenen Teatern i Ringen Skanstull.

Sayan Isaksson.

Inom krogbranschen har beskedet mötts av bestörtning från många håll.

Mikael Mölstad, matkrönikör och grundare av White Guide, berättar vad han tänkte när han nåddes av nyheten:

– Gud vad tråkigt, verkligen. Det är tre av Sveriges bästa krogupplevelser som nu försvinner. Krogsverige blev precis fattigare, säger han till SvD.

Enligt honom var det Sayan Isaksson som gav Esperanto dess guldkant:

– Sayan är en av de mest begåvade och kreative krögare jag någonsin träffat. Han skapade något som få andra lyckats med, säger Mikael Mölstad.

Grundaren av krogen Oaxen, Magnus Ek, vittnar även han om att beskedet kommer som en chock:

– Hemskt och sorgligt. Jag och Sayan är gamla kompisar och jag vet hur mycket tid och kärlek som lagts ner på resturangen.

Annons
X
Annons
X

Restaurangen Esperanto som den såg ut under ett besök av SvD:s Krogguiden 2015.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Sayan Isaksson.

Bild 2 av 2
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X