Annons
Recension

Utrotningens år, 1939–1945. Tredje riket och judarna. Del IIUtrotningens maskineri

FÖRINTELSEN. I den mest heltäckande boken om massmorden på Europas judar söker Saul Friedländer drivkrafterna i ideologiska och kulturella faktorer. Grundligheten imponerar, skriver Kim Salomon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det finns otaliga böcker om Förintelsen men ingen så heltäckande och djuplodande som historikern Saul Friedländers monumentala verk om Nazityskland och massmorden på Europas judar. Det är boken som bör göra Förintelseförnekare stumma och som de just därför aldrig kommer att läsa. Första delen, ”Förföljelsens år 1933–1939”, utkom för över tio år sedan men ges ut på nytt samtidigt med utgivningen av den andra delen.

Med vidvinkelperspektiv inringar Friedländer Förintelsemaskineriets olika dimensioner, allt från nazistledarnas cynism och lokala poliskårers eftergivenhet, till andligare ledares passivitet och offrens beredvillighet att lyda order i hopp om att undkomma. Han dissekerar inte bara de politiska besluten som leder till Auschwitz utan rekonstruerar också Förintelsens historia ur offrens perspektiv. Ständigt dyker han ned på gräsrotsnivå för att med referenser till dagböcker och samtida brev illustrera hur nazisternas illdåd drabbade enskilda personer. Bland offren som citeras finns Svenska Dagbladets Cordelia Edvardson.

Annons
Annons
Annons