Annons

Dick Harrison:Utrotad av nederländarna – nu kan kvaggan återuppstå

Dick Harrison föreslår att FN ska utnämna den 12 augusti som officiell dag för att uppmärksamma utdöda djur. Kvaggan är ett av dem.
Dick Harrison föreslår att FN ska utnämna den 12 augusti som officiell dag för att uppmärksamma utdöda djur. Kvaggan är ett av dem. Foto: IBL

Kvaggan var vanligt förekommande i Sydafrika långt in på 1600-talet. I slutet av 1800-talet var den helt utdöd. Men nu finns det hopp om dess återupppståndelse, med hjälp av DNA-analys.

Under strecket
Publicerad

Ett annat utrotat djur är dronten som försvann från Mauritius redan på 1600-talet.

Foto: IBL Bild 1 av 3

Pungvargen på Tasmanien tog brittiska kolonister död på under tidigt 1900-talet.

Foto: IBL Bild 2 av 3

Stellers sjöko levde i Berings hav.

Foto: IBL Bild 3 av 3

Den 12 augusti 1883 avled den sista kvaggan, på ett zoo i Amsterdam. Ett av Afrikas allra ståtligaste bidrag till jordens fauna hade försvunnit. Orsak: människan mördade det.

Men kvaggan är inte ensam om att ha fallit offer för våra förfäders framfart. Romarnas behov av nordafrikanska elefanter till vilddjursspel och föreställningar fick till följd att djuret utrotades under antiken. Den syriska elefanten, som var förhållandevis stor, hade betar som var hett eftertraktade på konsthantverksmarknaden i Främre Orienten, varför den upphörde att existera omkring 100 år före kristus.

Annons
Annons
Annons