Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Siv Strömquist: Utropstecken en svensk favorit

SPRÅKSPALTEN SKILJETECKEN

Stort tack för alla engagerade mejl med anledning av min senaste spalt, som diskuterade kommatecknets vara eller inte vara i hälsningsfraser som Hej Anna!

Jag vet nu att många av Språkspaltens läsare håller med om att hälsningsfrasen ska skrivas utan särskiljande komma mellan interjektionen och namnet. Men jag vet också att många funderar över hur man ska förhålla sig till det skiljetecken som eventuellt ska avsluta hela frasen.

Jag skriver eventuellt därför att det faktiskt inte är nödvändigt med något avslutande skiljetecken. Man kan skriva Hej Anna eller till och med bara Anna för att därefter på ny rad börja det egentliga brevet/mejlet. I modernt skriftspråk kan ju som bekant även tomrummet fungera som avgränsningssignal. Tänk bara på alla rubriker (det formella brevets ärendemening inräknad) som enligt reglerna ska skrivas utan avslutande punkt.

Annons
X

Efter hälsningsfrasen ersätter tomrummet emellertid inte punkt, utan utropstecken. För det är odiskutabelt utropstecknet som är det vedertagna skiljetecknet för avslutning på hälsningsfraser i svenskt skriftspråk. Att det också är läsarnas favorit går inte att ta miste på.

Men, som så många påpekar, i dag ser man allt oftare ett kommatecken i denna position. Påverkan från engelskan naturligtvis, men faktiskt alls inte omöjligt att använda också i svenskspråkig korrespondens. Det gäller bara att komma ihåg att brevets första mening då måste börja med liten bokstav. Våra svenska skrivregler tillåter inte versal efter kommatecken – om det som följer efter kommat inte är ett namn, förstås. Man skriver alltså till exempel Anna(!) Vilken fin vecka …, men Anna, vilken fin vecka … I båda fallen börjar texten naturligtvis på ny rad.

Nog nu om hälsningsfraser. Även kring avslutningsfrasen finns frågor och funderingar. Inte kring skiljeteckensbruket, snarare kring vilken fras man ska välja. Svaret är att avslutningsfrasen i ett privat brev naturligtvis är valfri. Till personer som man inte känner så väl är Med vänlig hälsning, den fras som används i formell brevväxling, ett säkert kort. Den är helt neutral. En avslutningsmarkör, helt enkelt. Och – för säkerhets skull påminner jag – inga skiljetecken, oavsett vilken fras man väljer.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X