Annons

Utrikesministern landar fel

Ann Linde under statsbesöket i Iran 2017, då i egenskap av handelsminister.
Ann Linde under statsbesöket i Iran 2017, då i egenskap av handelsminister. Foto: Urban Andersson/TT

Ann Linde, som säger sig föra en feministisk utrikespolitik, står tyst och handfallen inför avrättningen av Navid Afkari.

Under strecket
Publicerad

Den tolfte september avrättades den iranske brottaren Navid Afkari, för ett mord han tvingats erkänna under tortyr. Hans egentliga brott var att ha deltagit i en fredlig demonstration. Avrättningen fördömdes av bland andra EU och Internationella olympiska kommittén. Tyskland ställde in ett planerat besök av Irans utrikesminister Javad Zarif i Berlin. Sveriges utrikesminister Ann Linde skrev att hon var förskräckt (Twitter, 12/9). Det var allt. Varken mer eller mindre.

Det är ett föga respektingivande uttalande. Iran är det land i världen som har flest avrättningar per capita. Det är också värt att notera att Irans rättsväsende inte är oberoende. Det lyder under den högste ledaren Ali Khameneis allierade. Avrättningarna speglar interna spänningar där regimen skrämmer kritiker till tystnad. Domar som Afkaris handlar om att trä en avskräckande snara om en symboliskt lämplig hals. Men de sänder också signalen att västerländska politikers ord inte bekommer regimen.

Annons
Annons
Annons