Annons
X
Annons
X

Utredningen vill öka tillgången till kultur på nätet

Det ska bli enklare både för bibliotek och tv-bolag att öppna upp sina samlingar och arkiv på nätet. Det är ett av förslagen som regeringens utredare om en förändrad upphovsrätt i dag presenterar. Men andra förslag väcker desto mer kritik.

Enligt utredningen måste det bli lättare för landets bibliotek att öppna upp sina arkiv på nätet och visa sina samlingar i bibliotekslokalen. I dag sätter upphovsrätten i vissa fall käppar i hjulet för just detta, konstaterar regeringens utredare Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt.

– Det har inte varit möjligt för dem att spela upp film och tv-program för enskilda på skärmar i biblioteken. Det vill vi ändra på, säger han till SvD.se.

Några stora omvälvningar av upphovsrätten handlar det dock inte om när Upphovsrättsutredningen idag lägger fram sitt första delbetänkande. Utredningen har undvikit tvingande lagförslag och lyfter istället fram frivilliga avtal som en lösning.

Annons
X

Förhoppningen är både bibliotek och tv-bolag ska kunna upp sina arkiv i den digitala miljön. Det kan bland annat handla om att göra det lättare för SVT och andra tv-kanaler att visa tv-serier och program via nätet.

– Vi föreslår en del inskränkningar i upphovsrätten som underlättar för biblioteken och tv-bolagen, säger Jan Rosén.

Med påtryckning från lagstiftaren och tydligare avtalsregler hoppas utredningen att allmänhetens tillgång till musik, film, konst och annat upphovsrättsskyddat material ska öka..

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dels vill Jan Rosén stärka skyddet för den enskilda upphovsrättsinnehavaren, dels vill han ge större befogenheter till insamlingssällskap som Stim och Ifpi.

  – I grund och botten handlar delbetänkandet om hur vi ska få till en avtalsmarknad som är aptitlig och tilltalande. Vi försöker gjuta olja på maskineriet där vi ger riktlinjer för hur avtal ska skrivas för att skydda den enskilde upphovsrättsinnehavaren, säger Jan Rosén och fortsätter:

  – Men vi konstaterar också att den enskilde upphovsrättsinnehavaren inte alltid kan närvara när avtal ska träffas. Därför pratar vi om kollektiv licensiering, där insamlingssällskap kan teckna kollektiva avtal med till exempel tv-bolag eller internetsamhället.

  Utredningen har delvis skett till bakgrund av den intensiva debatt kring olaglig fildelning och lagliga alternativ på nätet som förts under de senaste åren.

  – I debatten har det framförts att hela systemet måste göras om eftersom upphovsrätten uppfattas som en bromsklass. Jag ser det inte så, utan från min horisont handlar det om att få till bra tillämpningar snarare än att omvärdera vad som är rättsskyddat eller vem som är skyddat, säger Jan Rosén.

  Men alla är inte nöjda med utredningens slutsatser. Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, anser att utredningen lägger allt för mycket fokus på kollektiva lösningar, där enskilda upphovsrättsinnehavares inflytande minskar till förmån för insamlingssällskapen.

  – Redan idag står upphovsrätten på storbolagens sida. Utredningen fortsätter på den vägen med väldigt mycket kollektivism.

  – Tidigare var det lite av all makt åt rättighetsinnehavarna, nu går man ännu längre och ger all makt till dem som inte ens har rättigheter själva, säger han till SvD.se.

  Läs hela betänkandet här (extern länk) regeringen.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X