Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Nils-Olof Ollevik: Utredningen kan få konsekvenser för Saab

Vi var många här i Sverige som blev ganska brydda när ryktena kring Saabs räddare Vladimir Antonov började surra. Det talades om att hans bank och hans affärer hade skapats med mer än tveksamma metoder. Mest tveksamma var Saabs tidigare ägare, General Motors, som krävde att Antonov inte på något sätt fick finnas med i ägarförteckningen i fall man skulle släppa ägandet till Victor Muller och hans Spyker Cars.

Sedan var det Europeiska Investeringsbanken, EIB, som vägrade ha något med Antonov att göra och ville stoppa de livsviktiga lånen, trots att Riksgälden godkände honom och till och med lät göra en personundersökning, som i princip innebar att det inte gick att styrka några oegentligheter.

Varken GM eller EIB har kommenterat på vad man grundat sin misstro.

Samtidigt har både Victor Muller och Antonovs svenska representant Lars Carlström stått och i olika sammanhang talat om att Antonov varit gravt förtalad och borde släppas in som officiell ägare till Saab Automobile.

Annons
X

Ingen ska dömas utan rättegång och framför allt ska man inte dra några slutsatser utan att ha hört Vladimir Antonov. Ändå är det graverande att de litauiska polismyndigheterna låtit göra en internationell efterlysning på Vladimir Antonov. Sådana efterlysningar är inget man gör på måfå dagligdags.

Efterlysningen ställer Saabs historia under senare år i en helt ny dager. Vad händer till exempel med de pengar Antonov redan pumpat in bakvägen i Saab Automobile i fall de litauiska beskyllningarna visar sig befogade? Vad händer med Victor Muller, som trots allt är företagets vd? Och slutligen men inte minst: Vad händer med Saab Automobile?

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X