Annons

”Utredningar om KI kan besvara fel frågor”

Ansvaret vilar tungt på alla pågående utredningar och på de som tillsatt dem att lyfta blicken från regelverksfrågor, skriver Mikael Hoffmann.
Ansvaret vilar tungt på alla pågående utredningar och på de som tillsatt dem att lyfta blicken från regelverksfrågor, skriver Mikael Hoffmann. Foto: Tomas Oneborg

Med anledning av Macchiarini-affären har närmare ett dussintal utredningar antingen genomförts, pågår eller aviserats. Risken finns att vi kommer få olika svar på skilda frågor vid olika tidpunkter av de många utredningarna, skriver läkaren Mikael Hoffmann.

Uppdaterad
Publicerad

En uppenbar risk är att det egna etiska ansvaret kan komma att reduceras till ”vi följde regelverket”, något som ligger obehagligt nära ”vi följde bara order”.

Den etiska plattformen för vård och för forskning inom vården är en­tydig. Det finns ingen gråzon utan i stället krävs det att alla tar sitt ­ansvar oavsett organisationstill­hörighet och regelverk. Däremot finns det exempel – som i Macchiarini-affären vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset – där man uppenbarligen förväntat sig att någon annan än en själv eller den egna organisationen ska ta ansvaret för etiken.

Mikael Hoffmann

Foto: Privat Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons