Utredning om fildelning får kritik

Möjligheterna till laglig fildelning håller på att utredas av regeringen. Men nu kommer anklagelser från flera håll att justitiedepartementets direktiv är påverkade av den amerikanska skivindustrin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan en tid tillbaka utreder regeringen lagliga möjligheter till nedladdning av musik och film från internet med direktiv från justitiedepartementet som underlag. Bakom direktiven står samma tjänstemän som deltog i en omdebatterad resa till USA i våras.
SvD har tidigare berättat om resan som fick mycket uppmärksamhet eftersom representanter från justitiedepartementet träffade amerikanska departementstjänstemän som uppges ha tryckt på den svenska regeringen att ta krafttag mot fildelarna. Direkt efter resan gav regeringen i uppdrag till polis och åklagare att prioritera brott mot upphovsrätten på internet, något som ledde till razzian mot fildelningssajten The Pirate Bay. Thomas Bodström KU-anmäldes av mp, c, v och fp för USA:s eventuella inblandning i tillslaget.

Nu kommer kritik från bland annat forskare om att även riktlinjerna som ligger till grund för utredningen om upphovsrätten på internet är riktade till fördel för skivbolagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons