Utredning föreslår plomberade kassaregister

Under strecket
Publicerad
Annons

Regeringen vill ta krafttag mot fusket i kontantbranschen. För ett år sedan tillsattes en utredning som kommer att föreslå typgodkända och plomberade kassaregister, men det är osäkert vilken effekt förslagen får.
Kammarrättslagman Margit Kärrström i Göteborg utreder åt regeringen vad som kan göras mot fifflet i kontantbranschen i allmänhet och fusket med kassaapparater i synnerhet.
I dag är de flesta överens om att lagstiftarnas hållning varit naiv. Kassakvitto invaggar kunden och myndigheterna i falsk trygghet. Kvittot, som kan manipuleras hur lätt som helst, blir ett alibi för den som vill begå systematiska brott.
I direktiven till utredningen säger regeringen att man inte ska gå för långt med att detaljreglera hur kassaapparater ska se ut.

Ändå ser det ut som att det blir krav på typgodkända kassaapparater. Typgodkännande förutsätter plombering av liknande typ som för taxametrar.
– Finansministern har sagt offentligt att det blir typgodkända kassaregister så det kan jag väl bekräfta, säger Margit Kärrström, som räknar med att kunna presentera resultatet av utredningen i maj.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons