Utredarnas brev till författarna en av många underligheter

STARK KRITIK. De gångna veckornas debatt understryker att utredningen både är illa tänkt och illa skriven, hävdar Magnus Eriksson i ett avslutande ­inlägg om Kulturutredningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den nyligen framlagda Kulturutredningen har drabbats av hård kritik. Röster från kulturvärlden, politiska röster både från höger och vänster: alla har pekat på risken för centralisering och politisering. Kritiken mot den föreslagna socialiseringen av Författarfonden, som förvaltar ersättningen från staten till författarna för bibliotekslånen, har inte varit nådig. På den här sidan visade dessutom Björn W Stålne och Ulla Wiklund (SvD 9/3) hur sakligt illa grundad Kulturutredningens beskrivning av Rikskonserters verksamhet är.

Det är också slående hur allmän Mats Johansson, annars den kulturpolitiskt mest vältaliga moderata riksdagsledamoten, är i sitt försvar för utredningen (SvD 24/2). När han påpekar att vi nog får ”stå ut med” att export av kulturella produkter ger både jobb och skattepengar, slår han in öppna dörrar. Är någon emot detta? Det är när den inte på kort, eller längre, sikt lyckas med det som åsikterna går isär. Det är då kulturpolitiken kommer in. Då blir Mats Johansson mindre precis. Jag noterar dock med glädje att han kritiserar den föreslagna konfiskeringen av Författarfonden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons