Annons
X
Annons
X

Pensionsförslag sågas: ”PPM riskerar att självdö”

Uppemot 380 miljarder kronor beräknas förflyttas från egna portföljer till soffliggaralterantivet AP7 Såfa om förslagen i premiepensionsutredningen blir verklighet. Fondbolagens förening kallar förslagen för ”ett sätt att smygstänga systemet”.

– På sikt riskerar systemet att självdö. Det kommer inte finnas några aktiva sparare kvar, säger Fredrik Nordström, vd fondbolagens förening.

[object Object]
Fredrik Nordström, vd för fondbolagens förening, att reagera starkt på premiepensionsutredningens förslag. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Yvonne Åsell

Förslaget är helt feltänkt.

Det var på måndagen som utredaren Patric Thomsson överräckte premiepensionsutredningen till finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Utredningens skarpaste förslag går ut på att sparare i PPM-systemet ska bekräfta sina fondval var sjunde år. Den som inte meddelar något får sitt sparande överfört till soffliggaralternativet AP7 Såfa. Utredaren själv beräknar att förändringen skulle medföra att sparande för mellan 100 och 380 miljarder kronor flyttas från egen portfölj till AP7 Såfa.

Annons
X

Detta får Fredrik Nordström, vd för fondbolagens förening, att reagera starkt.

Det kommer inte att finnas några aktiva sparare kvar.

– Förslaget är helt feltänkt. I stället för att hjälpa sparare att göra pensionsval eller komma med förslag på åtgärder mot de fondbolag som inte sköter sig på Fondtorget har man fokuserat på att skapa administrativa hinder i syfte att få sparare passiva och hamna i det statliga förvalsalternativet, säger Fredrik Nordström.

Han ser förslagen i den senaste utredningen som ett sätt att smygstänga nuvarande PPM-systemet med valfrihet.

– På sikt riskerar systemet att självdö. Det kommer inte att finnas några aktiva sparare kvar, säger Fredrik Nordström.

Att fler sparar i förvalsalternativet i stället för i egen portfölj kommer att få konsekvenser även för Stockholmsbörsens företag. Inte minst då förvalsalternativet generellt har större andel placerat på utländska börser än sparares egna portföljer. Utredaren själv beräknar att 30-110 miljarder kronor i svenska aktier och 9-24 miljarder i ränta kommer att flyttas från svenska till utländska tillgångar.

– Det rör sig om en massiv kapitalflytt, säger Fredrik Nordström.

Han anser även att förslaget i sin nuvarande form skulle få stora konsekvenser för konkurrensen på fondmarknaden.

– Utanför PPM-systemet är det främst bankerna som är starka på fondmarknaden. Inom PPM-systemet är det delvis andra aktörer som är stora. Det är en effekt av att konkurrensen där har fungerat bättre. Det riskerar att nu att förändras drastiskt till det sämre.

Även Sveriges största pensionärsorganisation PRO är kritisk till den utredning som presenterades under måndagen.

-PRO vill avskaffa premiepensionssystemet, det är tydligt uttalat av våra medlemmar. Utredningen borde även ha fått uppdraget att analysera vilka konsekvenser det skulle få för dagens pensionärer om avgifterna istället fördes över till inkomstpensionen, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

PRO pekar på att cirka 40 miljarder kronor betalas in i avgifter till premiepensionen varje år. Pengar som organisationen hellre skulle vilja se användes för att stärka inkomstpensionssystemet och förhindra att pensionerna sänks om bromsen slår till igen.

-Många av dagens pensionärer har väldigt låga pensioner och de har dessutom fått en sänkning av pensionen tre gånger sedan 2009 på grund av bromsen. Det är ett stort problem, som politikerna borde ta tag i, säger Christina Tallberg.

Annons
Annons

Fredrik Nordström, vd för fondbolagens förening, att reagera starkt på premiepensionsutredningens förslag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Yvonne Åsell Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X