Annons

Utredare vill öka förbud mot alternativ vård

Företrädare för en utredning om komplementär och alternativ vård (Kav) vill att det ska bli förbjudet att behandla alla allvarliga sjukdomar med alternativa behandlingar. Arkivbild.
Företrädare för en utredning om komplementär och alternativ vård (Kav) vill att det ska bli förbjudet att behandla alla allvarliga sjukdomar med alternativa behandlingar. Arkivbild. Foto: isabell Höjman/TT
Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för en utredning om komplementär och alternativ vård (Kav), beställd av regeringen, vill utöka förbudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla allvarliga kroppsliga och psykiska sjukdomar. I dag gäller lagen endast cancer, epilepsi och diabetes, skriver utredarna på DN Debatt.

Författarna anser bland annat att nuvarande lagstiftning, till största delen oförändrad sedan 1960, är inkonsekvent. I stället föreslås ett totalförbud att behandla alla allvarliga sjukdomar med alternativa behandlingar, som att exempelvis ersätta läkemedel vid schizofreni, eller antibiotika vid svåra infektioner, med alternativmedicinsk behandling.

Annons
Annons
Annons