Utredare vill ha mildare straff för unga brottslingar

Ungdomsbrottsutredningen vill mildra skadeståndskravet för dömda under 21 år. Många unga som döms till böter hamnar i kronofogdens register. Men Åklagarmyndigheten, Brottsoffermyndigheten och Svea hovrätt är kritiska.

Under strecket
Publicerad
Annons

I december förra året lämnade Ungdomsbrottsutredningen sitt betänkande till justitiedepartementet. Uppdraget var att utveckla påföljderna för dömda under 21 år.
Utredningen vill bland annat att ungdomar mellan 18 och 20 år bör omfattas av de regler som gör det möjligt för domstolar att jämka skadestånd för minderåriga. Utredarna hänvisar till att många unga i kronofogdens register har skadeståndsskulder och riskerar att fastna i en skuldfälla. De ekonomiska kraven upplevs som oöverblickbara och orättvisa och kan försvåra en återanpassning till ett normalt liv utan svartjobb och brott.
Men flera tunga remissinstanser är mycket negativa till de föreslagna lättnaderna. Riksåklagare Fredrik Wersäll anser att 18-åringar bör vara vuxna nog att förstå konsekvenserna av sitt handlande, skriver han.

Han påpekar att brottsoffret och chansen till ersättningen skulle bli lidande. Samma slutsats drar Svea hovrätt och Brottsoffermyndigheten som anser att brottsoffrets intresse av ersättning måste överväga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons