Annons
X
Annons
X

Utredare uttalade sig negativt om Assange på Facebook

Polisen som höll i förhöret med en av kvinnorna som anmält Julian Assange har uttalat sig negativt om Wikileaksgrundaren på Facebook, skriver Expressen.

– Det är olämpligt, och kan skada förtroendet för polismyndigheten, säger rättsexperten Thomas Bull till SvD.se.

En polis som höll i det inledande förhöret med en av kvinnorna som anmält Wikileaksgrundaren Julian Assange för sexbrott har skrivit på Facebook om den ”överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange” och hyllat målsägarnas advokat med statusuppdateringen ”Heja Claes Borgström!!!”, enligt Expressen.

Att en polis som är eller varit inblandad i utredningen uttrycker sig negativt om den misstänkte är mycket olämpligt och kan skada förtroendet för polisen, menar juridikprofessor Thomas Bull.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag törs inte säga om det är fel rent juridiskt, men definitivt olämpligt. Om människor får uppfattningen att en polis redan har bildat sig en uppfattning om en misstänkts skuld är det naturligtvis inte bra, säger han.

  Annons
  X

  Assange och hans advokater har i media och i förhandlingarna om överlämning från Storbritannien försökt framställa Sverige som ett rättsosäkert land där Assange inte kan vänta sig en rättvis rättegång, och de här uppgifterna kan ge dem vind i seglen.

  – Det är klart att det är svårare att lita på en utredning om en inblandad polis upplevs som partisk, säger Thomas Bull.

  Polisen känner också en av de anmälande kvinnorna, enligt Expressen. Men det rör sig inte om samma kvinna som hon höll förhör med. Polisen och målsäganden har båda bakgrund i samma politiska parti, är vänner på Facebook och ska enligt Expressen ha haft kontakt på där redan år 2009.

  – Det kan också vara olämpligt, men det beror helt på hur väl de kände varandra. Om de bara var bekanta tycker jag inte se ett problem, säger Thomas Bull.

  Stockholmspolisen skriver i ett uttalande att polisens medverkan i utredningen slutade efter det inledande förhöret med en av anmälarna. Myndigheten skriver också att den yttrandefriheten gäller alla, men att ”som polisanställd bör man alltid överväga hur och om vad man yttrar sig på olika sociala medier, liksom i andra sammanhang.”

  Assange är misstänkt för våldtäkt av en kvinna, och sexuellt tvång och sexuellt ofredande av en annan. Händelserna ska ha inträffat under ett besök i Sverige i augusti förra året.

  I ett mejl till SvD avböjer polisen också att kommentera sin koppling till anmälaren och kommentarer på Facebook.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X