Annons

”Utredare förvanskar om könsdysfori”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslaget om sänkt åldersgräns för kirurgiska ingrepp i könsorgan bör dras tillbaka. Det vetenskapliga underlaget för transvården i Sverige har avgörande brister, skriver Sven Román och Christopher Gillberg med flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Uppdrag granskning har förtjänstfullt uppmärksammat allvarliga brister i transvården av barn och unga. Könsdysfori, att en person är missnöjd med sitt medfödda kön, medför ett starkt lidande och psykiatrisk samsjuklighet är mycket vanligt. Enligt svensk hälso- och sjukvårdslag ska sjukvård bedrivas enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Det har sedan länge stått klart för oss att det vetenskapliga underlaget för transvården i Sverige har avgörande brister.

Än allvarligare är det som framkommer i artikeln ”Uppdrag granskning vantolkar vår utredning” på SVT Opinion 10 oktober, författad av den ansvariga för den statliga utredningen om könsdysfori (SOU 2014:91) tillsammans med två läkarexperter. Istället för att ta ansvar för de vetenskapliga bristerna försöker de rättfärdiga experimentell vård och legitimera politiska reformer som innebär att ännu fler barn och unga exponeras.

Annons
Annons
Annons