Annons

Utred Sveriges militära samarbeten, även med Nato

Frågan om ett svenskt medlemskap i Nato bör analyseras inför nästa försvarsbeslut 2014. Skillnaden mellan att vara det mest aktiva samarbetslandet med Nato att överväga ett medlemskap är inte längre så dramatisk, skriver Staffan Danielsson (C).

Under strecket
Publicerad

Det är enkelt att konstatera att dagens Europa har förändrats radikalt de senaste decennierna. Sovjetunionen har upplösts och det kalla kriget är slut. Järnridån är nedmonterad. De baltiska och centraleuropeiska staterna har anslutit sig till både EU och Nato. Sverige är också sedan 1995 medlem i EU, och därmed en aktör i EU:s växande samarbete inom den gemensamma försvars- och säkerhetspolitiken.

Den fruktansvärda massakern i Srebrenica där Europa stod handfallet lärde oss att EU:s länder måste ta ett större ansvar i Europa och på andra kontinenter för att trygga fred och förhindra krig och övergrepp. Genom EU-samarbetet har Sverige nu åtagit sig ett ansvar att skydda andra EU-länder om de skulle attackeras eller drabbas och åtnjuter självfallet samma skydd om detta skulle drabba oss. Förutom solidaritet med EU har Sverige också uttalat solidaritet med Norge och Island om de skulle drabbas av en katastrof eller ett angrepp.

Annons
Annons
Annons