Annons

”Utred hur många Sverige kan ta emot”

Asylsökande i Malmö i november 2015.
Asylsökande i Malmö i november 2015. Foto: Drago Prvulovic/TT

Det är olyckligt att migrations­kommittén inte fokuserat alls på integrations­frågorna. Sveriges mottagande bör ordnas genom att först utvärdera vilken kapacitet som finns, skriver Julia Eriksson och John Hultengård, Centerstudenter.

Under strecket
Publicerad

Under måndagen blev det klart att de samtal som förts i den parlamentariska kommittén kollapsade, efter att Socialdemokraterna och Moderaterna inte kunde enas. Centerstudenter anser att arbetet i kommittén började i helt fel ände. I stället för att utreda vilken kapacitet Sverige och vår välfärdsstat har att ta emot och integrera nyanlända, började flera partier med att slå fast att Sveriges mottagande skulle ligga i nivå med andra nordiska länders. Det finns inget egenvärde i att Sverige ska ligga i nivå med Norge, Danmark, Finland eller Island.

Ingen hänsyn tas till om Sverige och vår välfärd faktiskt har möjlighet att ta emot så många asylsökande som våra grannländer gör, och hjälpa dem att bli en del av vårt samhälle. Det kan mycket väl vara så att Sverige inte har möjlighet till det men det kan också vara att Sverige har eller, genom förändringar i mottagningssystemet, kan skaffa sig större kapacitet. Argumentet om våra grannländers nivåer håller helt enkelt inte som fundament till hur hela systemet ska fungera. Det är samma misstag som att enbart se asylfrågan som en rättighetsfråga och bortse från att frågan är grundad i värderingar och avvägningar. Det finns inget inneboende problem i att Sverige skulle vilja ha ett större mottagande än våra grannländer. Vi behöver därför en starkare grund att bygga en långsiktig migrationspolitik på.

Annons
Annons
Annons