Recension

Bleed for thisUträknad underdog tar Rocky-revansch

Pazienza bröt nacken och fick beskedet att han i bästa fall skulle kunna gå igen, men aldrig boxas.
Pazienza bröt nacken och fick beskedet att han i bästa fall skulle kunna gå igen, men aldrig boxas. Foto: Lucky dogs

Boxaren Vinny Pazienzas livsöde är som gjort för att filmatiseras. Och ”Bleed for this” är en välspelad och välgjord film, med stor omsorg om de små detaljerna.

Under strecket
Publicerad
Lucky dogs
Foto: Lucky dogs
Annons

”Bleed for this” bygger på amerikanska boxaren Vinny Pazienzas karriär och i synnerhet hans comeback efter en svår trafikolycka i början av 90-talet. Pazienza bröt nacken och fick beskedet att han i bästa fall skulle kunna gå igen, men aldrig boxas. Det är så klart ett livsöde som gjort för att filmatiseras, och som bland annat lockat Martin Scorsese att vara medproducent. Ben Younger, som gjort sparsamt med film sedan regidebuten ”Boiler room” (2000), har tagit fasta på Pazienzas uppväxt i bullrig, italienskättad arbetarfamilj i Providence, Rhode Island.

Rollbesättningen är utmärkt, med Ciarán Hinds som den kontrollerande patriarken och Katey Sagal som mamman som ständigt ber för sonen vid hembyggda, katolska ljusaltare. Aaron Eckhart spelar den godhjärtade coachen med alkoholproblem som själv behöver en nystart. Miles Teller, kanske mest känd för rollen som trakasserad trummis i ”Whiplash”, gör en solid insats som Vinny Pazienza. Han går ur den påfrestande rehabiliteringen – under vilken han har huvudet fixerat i en skruvstädsliknande så kallad haloväst – som en mognare och mer motiverad boxare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons