Annons
X
Annons
X

Utpekad gård inspekteras idag

Lars Hultströms gård, där det enligt Djurrättsalliansen finns stora brister i djurhållningen, inspekterades senast av kommunens djurskyddsinspektör februari 2008. Då fann man inga missförhållanden. Idag genomför länsstyrelsen en ny inspektion med anledning av Ekots avslöjanden. Grisfarmaren säger nu att han ”tar time-out” , men säger samtidigt att han inte har någonting att dölja.

Bilden visar enligt Djurrättsalliansen grisar på en gård som ägs av högt uppsatt person inom Swedish Meat.
Bilden visar enligt Djurrättsalliansen grisar på en gård som ägs av högt uppsatt person inom Swedish Meat. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN

Läs mer:

Vanvårdade grisar äter på varandra sr.se

Fler artiklar om grisskandalen i Danmark

Idag under eftermiddagen åkte inspektörer från länsstyrelsen i Södermanlands län ut till gården.

– Vi behöver kontrollera hur det ser ut omedelbart, säger länsveterinär Per Jonsson till SvD.se.

Han har själv sett de bilder som Djurrättsalliansen publicerat.

Annons
X

– Det ser inget bra ut. Det är förskräckligt det jag har sett. Jag har aldrig sett något liknande, säger han till SvD.se.

Han har ännu inte fått kontakt med personalen på plats och kan därför inte berätta om vad man funnit på platsen.

– Men jag hoppas få besked senare ikväll.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den aktuella gården ägs enligt
  Ekot av Lars Hultström som är ordförande för Swedish Meat och styrelseledamot på HK Scan samt svenska djurhälsovården och som även har uppdrag i Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

  SvD.se har sökt honom för en kommentar. På sin mobilsvar meddelar mannen att han nu tagit ”time-out med anledning av dagens händelser”. Han säger att han välkomnar en utredning.

  – Jag har ingenting att dölja, säger han också.

  Enligt bilderna som Ekot tagit del av är det smutsigt inne i stallarna och båsen är trånga. En gris ska ha dött och legat stel och uppsvullen, de andra grisarna ska ha tuggat på kroppen.

  SvD.se har talat med Monica Ängehult, som är djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Södermanland. Tidigare jobbade hon som djurskyddsinspektör inom Flen kommun, där den aktuella gården ligger, och har gjort flera inspektioner där genom åren.

  – Jag har varit där ute en gång om året och jag har inte hittat någonting speciellt. En gång anmärkte jag på att var lite strö i boxarna, säger hon.

  Den senaste inspektionen gjordes i februari 2008 och inte heller då hade Monica Ängehult någonting att anmärka på.

  – Jag hittade ingenting speciellt. Det var ett larm som skulle monteras, men i övrigt var det inga avvikelser.

  Bilder av vanvårdade grisar som nu sprids i medierna tycker hon är fruktansvärda och hon ser mycket allvarligt på det. Men Monica Ängehult menar att hon inte känner igen det från den aktuella gården.

  – Vi måste åka ut dit, givetvis måste vi göra ett besök på fastigheten för att se om det finns något att anmärka på, säger hon.

  Per Jonsson, länsveterinär i Södermanlands län ser mycket allvarligt på uppgifterna om missförhållandena.

  – Jag har inte sett något inslag eller bilder, men jag tycker att det låter allvarligt. Självklart måste vi ta tag i det här, säger han till SvD.se.

  Men varken han eller Monica Ängehult är vaccinerade mot svininfluensan och de får egentligen inte besöka svinbesättningar. Ett beslut om hur man ska hantera frågan kommer att fattas under dagen, meddelar Per Jonsson.

  Jan-Åke Robertsson, chef för Svenska Djurhälsovården, säger till TT att medarbetare från företaget som sköter den veterinära verksamheten på Hultströms gård var där redan i morse.

  – Efter genomgång och komplettering med medicinsk behandling, och avlivning av allvarligt sjuka grisar så finns inget att anmärka på vad gäller djurens hälsa säger han till TT.

  Smutsen och bristen på strömedel — halm — skylls på ett tekniskt fel, som nu lär ha korrigerats.

  De filmade grisarna fanns enligt uppgift till Robertsson i en behandlingsdel och ingen vanlig avdelning. Såtillvida har personalen gjort rätt, men förhållandena där var ändå oacceptabla och många grisar fick avlivas.

  Bilden visar enligt Djurrättsalliansen grisar på en gård som ägs av högt uppsatt person inom Swedish Meat. Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN

  Läs mer om grisskandalen:

  Vanvårdade grisar äter på varandra sr.se

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Bilden visar enligt Djurrättsalliansen grisar på en gård som ägs av högt uppsatt person inom Swedish Meat.

  Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN Bild 1 av 2

  Bilden visar enligt Djurrättsalliansen grisar på en gård som ägs av högt uppsatt person inom Swedish Meat.

  Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X