Annons

Tonsättarweekend: Andrea TarrodiUtomjordiska klanger skapar en värld man vill vara i

Tonsättarweekend i Konserthuset med fokus på Andrea Tarrodis musik inleddes med två uruppföranden: ”Wildwood” för orkester samt pianokonserten ”Stellar Clouds”.  Dalia Stasevska är dirigent.
Tonsättarweekend i Konserthuset med fokus på Andrea Tarrodis musik inleddes med två uruppföranden: ”Wildwood” för orkester samt pianokonserten ”Stellar Clouds”. Dalia Stasevska är dirigent. Foto: Jan-Olav Wedin

När tonkonstnären Andrea Tarrodi sveper med penseln över Konserthusets podium gnistrar det av stjärnstoft och färgprakt. Årets Tonsättarweekend – eller ska man skriva vernissage? – är en hemkomst på flera sätt för en av Sveriges mest begåvade unga tonsättare.

Publicerad

Konserthuset har varit Andrea Tarrodis akademi och andra hem under studieåren, då hon arbetat där som konsertvärd. Under helgen utgör det en självklar arena för en konstnär på väg ut i världen, med Grammis och flera priser under armen. Och varje musikalisk berättelse som presenteras under de första två kvällarna bygger på en tydligt Tarrodisk gestik. Modala tonarter som klingar vind och luft, vitaliserande rytmer, och växelspel mellan mörker och ljus, skörhet och majestät, är färgerna i Andrea Tarrodis palett.

I Andreas värld vill man vara: den är nämligen full av mirakel. Förundran över livets skönhet, nästan barnslig hänförelse, uppfyller de tidiga tondikterna som öppnar invigningskvällen. Filmiskt vacker är den vandring genom städerna i Cinque Terre som kantas av bastrummans bränningar, klockklang och italiensk puls i verket ”Liguria” (2012).

Peter Friis Johansson vid flygeln dansar ut i kosmos.

Foto: Jan-Olav Wedin Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons