Annons

BrasserietUtmärkt mat i omsjungen lokal

KROGGUIDEN Trots bra mat, fantastisk miljö och intressant historia är Brasseriet fortfarande ett av Operans mer okända rum. Den nystartade restaurangens insida borde vara lika fullsatt som den attraktiva uteserveringen.

Publicerad

Brasseriet i Kungliga Operan öppnade 17 april i år och drivs av Groupe Grenouille, som bland annat driver restaurang Grodan, men också Guldterassen och Strömterrassen i samma byggnad.

**Det är märkligt att Brasseriet inte haussats mer, läget vid Strömmen mellan Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården är supercentralt, men ändå inte mitt i turiststråket. Uteserveringen och fönster ger utsikt mot vattnet och slottet. Lokalen har lång kroghistoria, den nämns under namnet ”Strömcaféet” tillsammans med andra klassiska krogar som Tennstopet i refrängen till kabarésångaren Jean Claessons låt ”Det glada Stockholm”, inspelad 1912 (finns att höra på Stockholmskallan.se).
”Strömmen”, som krogen kallades, var ett stamställe för den tidens kulturprofiler som Albert Engström och Hasse Z och har efter det i perioder fungerat som personalrum, konsertlokal, förråd, mattaffär och sommarkafé.

Miljön i det gamla ”Strömcaféet” är full av tidstypiska utsmyckningar.

Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 2

Utanför på Strömgatan finns en liten uteservering.

Foto: Therese Jahnson Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons