Analys

Malin Ekman:Utmaning 2: Avgiften

Malin Ekman
Enligt en dom i högsta förvaltningsrätten anses inte en dator, surfplatta eller mobiltelefon vara en tv-mottagare och då ska man heller inte behöva betala tv-licens för innehav av dessa.
Enligt en dom i högsta förvaltningsrätten anses inte en dator, surfplatta eller mobiltelefon vara en tv-mottagare och då ska man heller inte behöva betala tv-licens för innehav av dessa. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Under strecket
Publicerad
Annons

I juni föll domen att en dator inte kan räknas som tv-mottagare. Den blev ett bakslag för SVT och hela public service. För att tv-avgiften ska fungera som affärsmodell måste SVT ta betalt där tittarna finns. Fler än 9 av 10 hushåll har fortfarande en tv hemma, men SVT kan varken räkna med att tittarnas konsumtionsmönster eller välvilliga inställning till licensavgiften består.

Enligt sitt sändningstillstånd är SVT dessutom bara garanterat ett ökat anslag med 2 procent per år ”under förutsättning att antalet avgiftsbetalare inte minskar i någon större omfattning”. Frågan om finansiering via skattsedeln lär åter väckas till liv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons