Annons

Den stora ätstörningen : maten, makten, miljönUtmanande om mat, makt och matbranschen

Foto: Jan-Åke Eriksson

Maten på vårt bord kommer knappast från Katthult längre, utan bär smak av såväl mekanisering och kemiska bekämpningsmedel som skuldsättning och gränslös marknadsliberalism. Fredrik Sjöberg har läst ”Den stora matstörningen” – en lärorik och respektingivande utfärd i matbranschen.

Under strecket
Publicerad

Ett minnesvärt samarbete mellan Shakespeare och Tage Danielsson avkastade en gång iakttagelsen ”Först när helvetet gör stjärten stekhet kommer eftertankens kranka blekhet”, och den tål att upprepas nu, när killarna på den förment fria rörlighetens väloljade reklamavdelning tvingas reflektera över olyckliga utfall i allmänna val.

I kölvattnet efter brexit och Trump flyter förstås en hel del ointressant gnäll och rena cynismer, men också en uppriktigare självrannsakan rörande vad som gick snett med alla dessa avregleringar, utförsäljningar och öppnade gränsbommar. De riktiga vinnarna var trots allt ganska få. Var det för att gränserna öppnades mera för kapitalflöden än för människor? Och all denna valfrihet, fanns den verkligen?

Annons
Annons
Annons