Utlänningar i Gazaremsan tvingas skriva på kontrakt

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem/beit sahour Israeliska trupper gjorde i går en räd mot ett högkvarter för den pro-palestinska rörelsen ISM på Västbanken. Utlänningar som vill besöka Gazaremsan måste från och med nu skriva under ett kontrakt som frikänner Israel från allt ansvar i fall de skulle bli skjutna. Besökarna måste också försäkra att de inte är aktivister.
Tre kvinnor häktades och datorer och dokument beslagtogs enligt organisationen International Solidarity Movement, ISM, som använder mänskliga sköldar för att skydda palestinier i Gaza och på Västbanken mot övergrepp.
Israel betecknar organisationen som provokatörer som försvårar arméns arbete. Räden mot organisationens kontor i Beit Sahour verkade vara del av strängare åtgärder mot ISM, skriver Reuters.
Israel har sagt att tuffare åtgärder är att vänta mot utländska aktivister sedan en brittisk självmordsbombare och hans medbrottsling attackerade en nattklubb i Tel Aviv förra veckan. De båda hade kommit in i Israel via Gaza där de hade varit med på ett
ISM-möte.
ISM har förnekat att de har några kopplingar till de två.

Militära källor bekräftade räden mot ISM. Armén kommer nu att tvinga utlänningar på väg in i Gaza att skriva under en förbindelse där besökare avsäger Israel allt ansvar för deras säkerhet.
”Jag accepterar att staten Israel inte kan hållas ansvarig för dödsfall, skador och/eller materiella skador och förluster som kan orsakas av militär aktivitet”, står det i kontraktet.
Dokumentet totalförbjuder också all närvaro vid militärposteringar, israeliska bosättningar, bosättarvägar, och den hårdbevakade gränszonen mot Egypten i söder.
I förra veckan sköts en brittisk dokumentärfilmare ihjäl av israeliska soldater i flyktinglägret Rafah i gränszonen.

Annons
Annons
Annons